Πανηγυρική έναρξη προγράμματος διαλέξεων του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών – Αίθουσα Τελετών, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ώρα 19.00

Πανηγυρική έναρξη προγράμματος διαλέξεων του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών – Αίθουσα Τελετών, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ώρα 19.00

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και εγένετο Φως»… Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη του προγράμματος διαλέξεων που οργανώνει το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, και που θα γίνει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30. «Φως», τίτλος και θέμα απόλυτα ταιριαστό της διάλεξης που θα δώσει ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Λουκάς Χριστοφόρου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tennessee, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών – έδρα Πειραματικής Φυσικής, δεδομένου ότι οργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού του Διεθνούς Ετους Φωτός. Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, και ο πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών, ομότιμος καθηγητής κ. Διονύσιος Κόκκινος, απευθύνουν την πρόσκληση για την εκδήλωση αυτή, όπου επιστήμη, πολιτισμός, ανώτατη παιδεία και κοινωνία συναντώνται στο πρόγραμμα της φωτισμένης βραδιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, και έχει προσκληθεί ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. Το πρόγραμμα αρχίζει με προσφώνηση από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Μελέτιου – Αθανάσιου Κ. Δημόπουλου, ακολουθεί ο χαιρετισμός και συντονισμός από τον πρόεδρο του Σώματος των Ομοτίμων Καθηγητών, ομ. καθηγητή κ. Διονύσιο Φ. Κόκκινο. «Φως», είναι το θέμα της κεντρικής ομιλίας από τον καθηγητή κ. Λουκά Χριστοφόρου και, στη συνέχεια, παρέμβαση του ομ. καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Οικονόμου, με τίτλο «Το Θείον Φως». Με το πέρας των ομιλιών ακολουθεί η ανακήρυξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Λουκά Χριστοφόρου σε επίτιμο μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Σώμα των Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1979. Περιληπτικά, οι σκοποί του είναι η μελέτη ζητημάτων της Ανωτάτης Εκπαίδευσης και των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η παροχή κάθε είδους εθελοντικής συνδρομής, για την πραγμάτωση των σκοπών της Πανεπιστημιακής Παιδείας. Η συμβολή, επίσης, των μελών του Σώματος σε θέματα Ανωτάτης Παιδείας και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η συμμετοχή στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα του Πανεπιστημίου. Οι ετήσιες διαλέξεις σε διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος αποτελούν τη κύρια δραστηριότητα του Σώματος και απευθύνονται όχι μόνο στους Ομότιμους αλλά και στο ευρύ κοινόν. Γίνονται κάθε χρόνο περί τις 15-20 διαλέξεις με εξέχοντες ομιλητές και ευρεία συμμετοχή κοινού. Οπως διαφαίνεται από το πρόγραμμα της εκδήλωσης και το υψηλό επίπεδο της όλης οργάνωσης από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών, η πρώτη φετινή διάλεξη θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο να προσφωνεί τους συμμετέχοντες, τον δε πρόεδρο του Σώματος, καθηγητή κ. Διονύσιο Φ. Κόκκινο, να απευθύνει χαιρετισμό και να συντονίζει το πρόγραμμα. Κύριος ομιλητής με θέμα «Φως», στο πλαίσιο του εορτασμού του Διεθνούς Ετους Φωτός, θα είναι ο ακαδημαϊκός – καθηγητής κ. Λουκάς Χριστοφόρου. Θα αναπτύξει, μεταξύ άλλων, τις φυσικές θεωρήσεις για το Φως και τους τρόπους μετατροπής του φωτός του ήλιου σε θερμική και ηλεκτρική ενέργεια. Κύριο δε μήνυμα του διαπρεπούς ακαδημαϊκού στην ομιλία του αυτή είναι ότι η μελέτη και κατανόηση του φωτός είναι μια συνεχής αναζήτηση. Το μέλος του Δ.Σ. του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών, ομ. καθηγητής κ. Ηλίας Οικονόμου, με την παρέμβασή του θα αναφερθεί, με θέμα «Το Θείον Φως», σε μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά του ζητήματος. Κορύφωση της εκδήλωσης η ανακήρυξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Λουκά Χριστοφόρου σε επίτιμο μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών – θα είναι ο πρώτος εξέχων πανεπιστημιακός διδάσκαλος που τιμάται με την απονομή αυτού του τίτλου. Η στήλη θα είναι εκεί να συγχαρεί και να πάρει το πρώτο τεύχος του πρωτοεκδιδόμενου δελτίου των Ομοτίμων με τίτλο «Ομοτίμων Κονωνία»! Εξαίρετος τίτλος, πλήρης στον στόχο και στην ουσία του δελτίου – εφημερίδας. Δίνουμε εδώ και την προμετωπίδα της πρώτης σελίδας του ενημερωτικού δελτίου με την κεφαλή της Αθηνάς!

Θα κλείσουμε με τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ομότιμου καθηγητή, στην προσφώνησή του προς το Σώμα Ομοτίμων, όταν στις 19 Ιουλίου 2015 είχε καλέσει τους ομότιμους καθηγητές σε δεξίωση γνωριμίας (φωτο). Είχαν παρευρεθεί περίπου 100 ομότιμοι καθηγητές, ανάμεσά τους πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, πρόεδροι τμημάτων, συγκλητικοί και αρκετοί ακαδημαϊκοί. Με την ευκαιρία αυτή, μάλιστα, το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών είχε ανακηρύξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο πρόεδρο του Σώματος, επιδίδοντάς του την τιμητική πλακέτα. Στην προσφώνησή του προς τα μέλη του Σώματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, μία μεγάλη αλήθεια, ιδιαίτερα χρήσιμη στις δύσκολες εποχές: «Εκπροσωπείτε την ιστορική συνέχεια αλλά και την ιστορική μνήμη του εμβληματικού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν απ’ όλα την ιστορική μνήμη. Διότι με το παράδειγμα και το ήθος σας έχετε διαμορφώσει την παρακαταθήκη εκείνη, με την οποία πορεύεται σήμερα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή