Είναι απλά υποχρεώσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε μια ακόμη περίοδος σύγχυσης, κατατρομοκράτησης και εξαπάτησης γύρω από τις δήθεν υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα με το Τρίτο Μνημόνιο. Κι όμως, ο θόρυβος που ξεκίνησε αφορά ρυθμίσεις πριν από το 3ο μνημόνιο, είτε πρόκειται για παλαιούς νόμους, είτε για προαπαιτούμενα της Συμφωνίας Τσίπρα.

Είναι κρίμα να συντηρείται αυτή η ψευδεπίγραφη «μνημονιακή» σύγκρουση, όταν πρόκειται για τρέχουσες κυβερνητικές υποχρεώσεις, ώστε να ισορροπεί ο προϋπολογισμός, να βγαίνουν οι συντάξεις και να λειτουργούν η κοινωνία και το κράτος.

Για να γνωρίζετε τα πάντα, παρακαλώ να σημειώσετε τα ακόλουθα. Η στροφή πολιτικής του κ. Τσίπρα οδήγησε σε τέσσερις νόμους (4333, 4334, 4335, 4336), που συγκροτούν αυτό που αποκαλούμε, για λόγους ευκολίας, «Τρίτο Μνημόνιο».

Ετσι, στη συνέχεια του αιτήματος της χώρας για νέο δάνειο, η Βουλή εξουσιοδότησε (με το Ν. 4333/11-7-2015) τους πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο, υπουργό Οικονομικών και υπουργό Επικρατείας «να διαπραγματευθούν με τους ομολόγους τους τους τελικούς όρους της συμφωνίας και να συνάψουν σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου χρέους για την περίοδο 2015-2018 και για τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους».

Με τον επόμενο Νόμο (4334/16-7-2015) ενσωματώθηκε η απόφαση του Eurogroup και ταυτόχρονα εγκρίθηκαν τα φορολογικά μέτρα (π.χ. ΦΠΑ) με τα οποία τακτοποιήθηκαν οι παλαιότερες διαφωνίες και αντιθέσεις που είχαν προκύψει μεταξύ ελεγκτών και τόσο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Ν. 4335/23-7-2015 έρχεται στη συνέχεια με «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4334/2015» και περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Κοινοτικής Οδηγίας για τη διάσωση και ανάκαμψη, όταν οψέποτε χρειαστεί, των τραπεζικών ιδρυμάτων. Δύο νομοθετήματα που είχαν συναντήσει αντιδράσεις ή καθυστερήσεις.

Ο μόνος νόμος που ήρθε μετά τη συμφωνία Τσίπρα είναι ο Ν. 4336/14-8-2015. Κατά πρώτον, ο νόμος περιλαμβάνει όσα οι εταίροι ζήτησαν να ρυθμιστούν προκειμένου να συναινέσουν επί του μνημονίου που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και να υπογράψουν τη δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για τα συνταξιοδοτικά, τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων, την αγορά ενέργειας, το πτωχευτικό δίκαιο, τη φορολογία εφοπλιστών, τα ΚΤΕΟ, τα εκτός έδρας δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα επαγγελμάτων, την αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας και την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Τέλος, στον ίδιο νόμο, περιλαμβάνονται η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο. Οι ρυθμίσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή αυτού του τελευταίου δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Υπομονή!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή