Τα εθνικά θέματα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν άνευ σημασίας οι επαφές του κ. Αλέξη Τσίπρα και του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά με ηγέτες και αξιωματούχους γειτονικών μας χωρών, με τις οποίες έχουμε ανοιχτά θέματα, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μπορεί οι προβολείς της δημοσιότητας να φώτισαν τις συναντήσεις με τον Ομπάμα, τον Κέρι ή και τον Σι Τζιπίνγκ, όμως είχαν το δικό τους ξεχωριστό, για μας, ενδιαφέρον και εκείνες του κ. Τσίπρα με τους κ. Νταβούτογλου και Εντι Ράμα και του κ. Κοτζιά με τους Κοσοβάρους. Ο πρωθυπουργός και ο επί των Εξωτερικών υπουργός του θα τους βρουν όλους αυτούς, όπως και την ηγεσία της ΠΓΔΜ, σύντομα μπροστά τους. Η κυβέρνηση θα κληθεί, όχι στο απώτερο μέλλον, να διαχειριστεί τα ανοιχτά εθνικά μας θέματα και να προβεί σε κινήσεις για την αποκατάσταση της απολεσθείσας διπλωματικής ισχύος της χώρας στον ασταθή βαλκανικό και (νοτιο)ανατολικό περίγυρο. Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού με την Αγκυρα και την Αθήνα να έχουν ουσιαστικό λόγο ως προς την τύχη του, μολονότι ο τελευταίος ανήκει δικαιωματικά στους Κυπρίους.

Το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις θυμίζει «Σιβηρία», με τις δύο πλευρές να μην κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να τις αναθερμάνουν, παρότι διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν την βελτίωσή τους, ενώ το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου σκιάζει την εικόνα της Ελλάδας στο ανά τη βαλκανική αλβανικό στοιχείο.

Οσο για το «σκοπιανό», ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας και το διαπίστωσε ο νέος πρωθυπουργός με την τραγική εμπειρία της δεξίωσης του Μπαράκ Ομπάμα για την τρομοκρατία στη Νέα Υόρκη, όπου τα Σκόπια προσκλήθηκαν και παρέστησαν με το συνταγματικό όνομα της χώρας και εμείς θυμώσαμε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας μείναμε απέξω.

Μπορεί να φούσκωσαν τα στήθη μας από εθνική υπερηφάνεια για τη «σκληρή απάντηση» του πρωθυπουργού να μην πάει ο ίδιος στη δεξίωση, αλλά σημασία έχει ότι το «ταμπλό» έδειξε παρουσία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και απουσία της Ελλάδας από το παγκόσμιο αυτό μίτινγκ, για την τρομοκρατία. Και δεν είναι η πρώτη φορά: σε ένα ανάλογο δείπνο του ΝΑΤΟ, για την παγκόσμια τρομοκρατία πάλι, είχε κάνει το ίδιο και ο τότε ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα.

Τέτοιες δυσάρεστες «εκπλήξεις» περιμένουν πολλές τη νέα κυβέρνηση στα εθνικά μας θέματα και όχι μόνο από τα Σκόπια. Οι επαφές του πρωθυπουργού έχουν βεβαίως τη δική τους αξία, αφού η καλή χημεία των ηγετών παίζει ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Πρέπει όμως να δούμε, ίσως στις προγραμματικές δηλώσεις, και εάν έχει επεξεργασμένη μια νέα στρατηγική για την επιστροφή της Ελλάδας στο βαλκανικό γεωπολιτικό παιχνίδι, η οποία (επιστροφή) περνάει μέσα από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τους γείτονες ή θα βαδίσει την πεπατημένη που επί χρόνια μας κρατάει σε ρυθμό σημειωτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή