Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για Αγροτική Ανάπτυξη

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για Αγροτική Ανάπτυξη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για Αγροτική Ανάπτυξη

Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και της ευημερίας των αγροτών μας και η, κατά συνέπεια, οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της αγροτικής μας οικονομίας με την υπόλοιπη εθνική μας οικονομία, αποτελούν θεμελιώδεις στόχους του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.

Νέες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία

Είναι γεγονός πως η γεωργία, όχι μόνον η ελληνική αλλά και η παγκόσμια, βρίσκεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων και προσαρμογών στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, στο διεθνές σύστημα παραγωγής και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Η ποιοτική γεωργία αναδύεται δυναμικά ως το νέο μοντέλο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς οι καταναλωτές απαιτούν πιστοποιημένη ποιότητα, ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα και όλοι οι πολίτες προσδοκούν από τους αγρότες τη χρησιμοποίηση μεθόδων παραγωγής που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και που συμβάλουν στην ευζωία των ζώων.

Αυτές οι γρήγορες και βαθιές αλλαγές και ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων είναι επόμενο να δημιουργούν προβλήματα προσαρμογής, αλλά και να αναδύουν νέες ευκαιρίες, στη γεωργία και στην οικονομία της υπαίθρου.

Το ΠΑΣΟΚ, έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε μέτρα πολιτικής που διευκολύνουν τη μετάβαση από το παλιό στο νέο αγροδιατροφικό μοντέλο.

Με τις ισχυρές πολιτικές μας παρεμβάσεις, το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στον αγροτικό χώρο μεταβάλλεται ραγδαία.

Η ύπαιθρος γίνεται πεδίο ανάπτυξης πολλών άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκτός από τη γεωργία. Δώσαμε τέλος, στη συντηρητική, δεξιά πολιτική που έβλεπε τους έλληνες αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου ως φτηνά εργατικά χέρια. Σταματήσαμε την αιμορραγία της ελληνικής υπαίθρου και τη μετατρέψαμε από πηγή άντλησης οικονομικών μεταναστών, σε τόπο υποδοχής τους.

Σήμερα, πολλές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όραμά μας είναι κατά τα επόμενα χρόνια, τα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν να ζηλέψουν πολλά από την αναπτυγμένη ελληνική ύπαιθρο.

Εδραιώνουμε έναν ισχυρό γεωργικό τομέα με δυναμικούς, πλήρως απασχολούμενους επαγγελματίες αγρότες, ικανούς να ανταγωνιστούν με επιτυχία στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Παράλληλα και ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ειδικά μέτρα ανάπτυξης της υπαίθρου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδήματος για τους μερικά απασχολούμενους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου.

Η πλήρης ή μερική απασχόληση στη γεωργία μας συνεχίζει να είναι υψηλή, η συμβολή της στις εξαγωγές μας πλησιάζει το 30%, ενώ η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί το 22% του συνόλου της βιομηχανίας της χώρας.

Η Διεύρυνση της ΕΕ, ανοίγει νέες προοπτικές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα. Η αυξανόμενη ζήτηση για τη «Μεσογειακή Διατροφή» και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φέρουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη γη σε επαφή με τα ελληνικά είδη διατροφής, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και νέες αγορές.

ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η συνεχής ανάπτυξη και ισχυροποίηση της οικονομίας μας και η εξυγίανση της ΑΤΕ, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής στη γεωργία σε χαμηλά επίπεδα.

Μείωση του κόστους παραγωγής

Μειώθηκε θεαματικά κατά την τελευταία δεκαετία το κόστος δανεισμού των αγροτών και από 25% που ήταν το 1993 ανέρχεται πλέον σε 4,5% για κεφάλαιο κίνησης και 6,5% για επενδύσεις.

Αυξήθηκαν οι συντελεστές επιστροφής ΦΠΑ σε 4,6% ανάλογα με την αγροτική δραστηριότητα.

Μειώθηκε ο ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου κατά 224 Ευρώ ανά τόνο.

Συνεχίζεται η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική
χρήση.

Θεσμοθετήθηκε η πλήρης απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης αγροτικής γης για αγροτική χρήση.

Πλήρης στήριξη και προστασία του αγρότη

Η ελληνική γεωργία απολαμβάνει σήμερα μια μεγάλη και πολύπλευρη στήριξη.

Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Γιατί, ΠΑΣΟΚ και αγροτικός κόσμος μαζί, έχουμε ένα κοινό όραμα, ένα κοινό πεπρωμένο:

Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα για τους αγρότες.

Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για το κάθε αγροτικό νοικοκυριό.

Θέλουμε ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση του αγρότη από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Θέλουμε, με λίγα λόγια, πλήρη οικονομική και κοινωνική σύγκλιση του Έλληνα αγρότη και του κατοίκου της υπαίθρου με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Πηγή: pasok.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή