49 χρόνια πρίν… 6-Χ-1966

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ: Ανταπόκρισις εξ Αθηνών του κ. C. L. Sulzberger – Αποκλειστικότης «Τάιμς Νέας Υόρκης» – «Καθημερινής». Αθήναι, Οκτώβριος. – «Η πολιτική κατάστασις της Ελλάδος πολούται επικινδύνως και πάλιν προς την αριστεράν και την δεξιάν. […] Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος φαίνεται ότι θεωρεί τον Ανδρέαν Παπανδρέου ως την πραγματικήν πηγήν του κινδύνου. Φαίνεται να πιστεύη ότι ο Ανδρέας, εάν ευρίσκετο εις την εξουσίαν, θα έστρεφε την Ελλάδα προς Ανατολάς και εκτός του ΝΑΤΟ. […] Βλέπει τον Ανδρέαν ως φανατικόν και προσφεύγοντα εις απηρχαιωμένον εθνικισμόν. […] Ο Κωνσταντίνος είναι περισσότερον φιλελεύθερος από όσον φρονούν οι εχθροί του και τραχύτερος από όσον ούτοι υποπτεύονται. Είναι μαχητής εκ φύσεως, μόλις προσφάτως τιμηθείς διά της «Μαύρης Ζώνης», δηλαδή διά του τρίτου βαθμού εις το Καράτε. Είναι πεπεισμένος ότι ο στρατός θα παραμείνη πιστός εις το κράτος και τον θρόνον εις πάσαν δοκιμασίαν. Εάν ο Κωνσταντίνος εφοβείτο ότι η χώρα του ευρίσκεται ενώπιον κινδύνου καταστροφής, υποπτεύομαι ότι, έστω και προσωρινώς, θα ανέστελλε ωρισμένα άρθρα του Συντάγματος, εάν έκρινε τούτο αναγκαίον προς αντιμετώπισιν του κινδύνου. […]» [Στη φωτογραφία ο Κωνσταντίνος σε θεαματική φάση καράτε με τον Χουάν Κάρλος.]

ΚΙΝΗΣΕΙΣ «ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ» ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ: Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πιπινέλης επεσκέφθη χθες την μεσημβρίαν, εις το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως, και συνωμίλησεν επί μακρόν μετά του υπουργού κ. Χρήστου Αποστολάκου. Επί του αντικειμένου της συνομιλίας ουδέν ανεκοινώθη.

ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΤΗ: Ο ποιητής κ. Γιώργος Σεφέρης θα ομιλήση την Τρίτην 18ην Οκτωβρίου 7 μ.μ. εις το Βρεταννικόν Συμβούλιον (πλατεία Φιλικής Εταιρίας 17) περί Δάντου (ο άνθρωπος και το έργον).

ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ: Τα νέα βιβλία. Αργύρη Χιόνη: «Απόπειρες φωτός». Ποιήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 47. Εκδόσεις «Δωδεκάτη Ωρα». Αθήναι 1966.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή