49 χρόνια πρίν… 7/8-Χ-1966

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ: Ανταπόκρισις εξ Αθηνών του κ. Σ. Λ. Σουλτσμπέργκερ. (Αποκλειστικότης «Καθημερινής» διά την Ελλάδα.) Ο κ. Σ. Λ. Σουλτσμπέργκερ αποστέλλει εξ Αθηνών εις τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την κάτωθι ανταπόκρισιν: « […] Η στρατηγική του ΚΚΕ, ακολουθουμένη πιστώς υπό της ΕΔΑ, συνίσταται εις την βαθμιαίαν κατάκτησιν του ελέγχου εντός ενός νομίμως εκλεγέντος λαϊκού μετώπου. Ενας από τους κυριώτερους εξορίστους ηγέτας του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Στρίγκος (φωτογραφία), έγραψεν εφέτος εις την “Παγκόσμιον Μαρξιστικήν Επιθεώρησιν”: “Από το 1956, το Κόμμα, συμμορφούμενον εις την ελληνική πραγματικότητα, διεκήρυξε ότι ο στρατηγικός αντικειμενικός του σκοπός είναι η πραγματοποίησις ευρειών εθνικοδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ως πρώτης φάσεως εις την μετάβασιν εις τον σοσιαλισμόν… Το Κόμμα διεκήρυξε την δυνατότητα μιας ειρηνικής μεταβάσεως εις την δημοκρατίαν και, ακολούθως, εις τας σοσιαλιστικάς μεταρρυθμίσεις.” Πας εξοικειωμένος με την κομμουνιστικήν γλώσσαν γνωρίζει τι σημαίνει τούτο. Αι εκκλήσεις της ΕΔΑ υπέρ της ουδετερότητος, της αποχωρήσεως της Ελλάδος εκ του ΝΑΤΟ και του τερματισμού “της διεισδύσεως του αμερικανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου” βαίνουν παραλλήλως προς την υπ’ αυτής απότισιν φόρου τιμής εις την Ενωσιν Κέντρου. Ο Στρίγκος λέγει αναισχύντως τα ακόλουθα περί των περυσινών οχλοκρατικών διαδηλώσεων υπέρ του Παπανδρέου και κατά του Βασιλέως Κωνσταντίνου: “Με την πρωτοβουλίαν της ΕΔΑ ωργανώθησαν μαζικαί συγκεντρώσεις, εις τας οποίας έλαβον μέρος και οι οπαδοί της Ενώσεως Κέντρου. […] Χάρις εις την ορθήν πολιτικήν Ενιαίου Μετώπου και την δράσιν του ΚΚΕ και της Αριστεράς, η αμφιταλάντευσις της Ενώσεως Κέντρου κατωρθώθη να παρακαμφθή κατά μέγα μέρος.” Είτε ενσυνειδήτως είτε ασυνειδήτως, η Ενωσις Κέντρου συνετάχθη προς τους αντικειμενικούς σκοπούς της ΕΔΑ, παρ’ όλον ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου […] είναι αντικομμουνιστής. Ο φιλόδοξος υιός του Ανδρέας, ο οποίος είχεν αποσπάσει σημαντικόν μέρος εξουσίας από τον πατέρα του, είναι περισσότερον άκαμπτος. […].».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Το άρθρον εις τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» του κ. Σουλτσμπέργκερ, του οποίου αι σχέσεις με τα Ανάκτορα είναι γνωσταί, [όπου αναφέρει ότι] “εάν ο Κωνσταντίνος εφοβείτο ότι η χώρα αντιμετωπίζει καταστροφήν, υποπτεύομαι ότι, ίσως προσωρινά, θα ανέστελλε άρθρα του Συντάγματος […]” αποτελεί σαφή προειδοποίησιν και προετοιμασίαν της δυτικής κοινής γνώμης ότι ίσως εις την Ελλάδα είναι απαραίτητον να ανασταλή το Σύνταγμα. Επιθυμούμεν να πληροφορήσωμεν την πατρίδα του κ. Σουλτσμπέργκερ, τον δυτικόν κόσμον, αλλά και τον Βασιλέα Κωνσταντίνον, ότι η Ελλάς δεν είναι χώρα δούλων. […].».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή