49 χρόνια πρίν… 14-Χ-1966

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GERHARD SCHRODER (CDU) ΣΤΗΝ «Κ»: Αναμένεται σήμερον την 1ην μεσημβρινήν να φθάση αεροπορικώς εις Αθήνας ο υπουργός των Εξωτερικών της Ομοσπόνδου Γερμανικής Δημοκρατίας δόκτωρ Γκέρχαρντ Σραίντερ (φωτογραφία). Η «Καθημερινή» δημοσιεύει κατωτέρω κατ’ αποκλειστικότητα συνέντευξιν μετά του δρος Σραίντερ […]: «Αι ελληνογερμανικαί σχέσεις είχον, κατά τα τελευταία έτη, ευτυχή εξέλιξιν. Αι αιτίαι της εξελίξεως αυτής οφείλονται εις τα ακόλουθα: α) Αι δύο χώραι ανήκουν εις την δυτικήν κοινότητα αμύνης. Β) Εις την γερμανικήν οικονομικήν συμμετοχήν εις τα ελληνικά αμυντικά βάρη. Γ) Εις την κοινήν προσπάθειαν εντός των πλαισίων της ΕΟΚ και δ) Εις το γεγονός ότι η Γερμανία κατέστη ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδος. Περαιτέρω επανασυνεδέθησαν αι παλαιαί μορφωτικαί σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, συνέβαλεν εις την αποκατάστασιν των εκ παραδόσεως φιλικών δεσμών η σύμβασις της 18ης Μαρτίου 1950 περί γερμανικών παροχών δι’ αποζημιώσεις. […] Η ελληνική Κυβέρνησις προεκήρυξε διαγωνισμόν διά το έργον της Μεγαλοπόλεως. Η εξέτασις των κατατεθεισών προσφορών θα απαιτήση, κατά την ελληνικήν άποψιν, ακόμη ολίγον χρόνον, ούτως ώστε η ελληνική Κυβέρνησις να δυνηθή να αποφασίση περί της χρησιμοποιήσεως των πιστώσεων των 180 εκατ. μάρκων, τα οποία προορίζονται διά το προαναφερθέν έργον, ασφαλώς όχι προ του τέλους του 1966 ή των αρχών του 1967. Μία αύξησις της βοηθείας εις κεφάλαια προς την Ελλάδα παρεμποδίζεται προς το παρόν από την γνωστήν δυσχερή κατάστασιν του γερμανικού προϋπολογισμού. […].»

ΝΕΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ: Εξι έργα θα παρουσιάση μεθαύριον Κυριακήν […] η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη εις το «Εμπασσυ», εις το πλαίσιον του προγράμματος με θέμα: «Τάσεις των ταινιών μικρού μήκους εις την Ελλάδα». […] «Ο Κλέφτης» του Π. Βούλγαρη, «Τζίμης ο Τίγρης» του ιδίου, «Μιας δεκάρας ιστορία» του Δ. Νόλλα, «Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λ. Λιαροπούλου, «Το Αλογο» του Κ. Ζώη και «Περιπτώσεις του όχι» των Δ. Αυγερινού και Λ. Παπαστάθη.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ: Επαινετική κριτική για το ανέβασμα από την «Ελληνική Σκηνή» της Αννας Συνοδινού του «Πόλεμος και Ειρήνη» κατά διασκευήν του Erwin Piscator, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή