Καταλύτης το ΔΝΤ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αν η Ελλάδα θα διαπλεύσει το «τρίγωνο των Βερμούδων» (αξιολόγηση, διευθέτηση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση) δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το τι θα συμβεί στη Βουλή και την τήρηση των έως τώρα ελληνικών δεσμεύσεων. Υπάρχει, όπως πάντα, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που λέγεται ΔΝΤ. Από τη στάση του θα εξαρτηθούν πολλά. Το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά παγώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανώτατοι αξιωματούχοι του ξεκαθαρίζουν, χωρίς περιστροφές, πως «το τωρινό πρόγραμμα συμφωνήθηκε μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, όχι με εμάς». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ή ακόμη πιο προχωρημένες μεταρρυθμίσεις.

Κάποιοι, αιθεροβάμονες κατά την άποψή μου, θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι θα αγοράσουν το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και θα το βγάλουν από τη μέση. Στο Βερολίνο, όμως, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται ως απαρέγκλιτος όρος για να συνεχισθεί η γερμανική χρηματοδότηση. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι πολιτικά λαβωμένη από την προσφυγική κρίση. Οι πολέμιοι του ελληνικού προγράμματος είναι οι ίδιοι που της ασκούν σκληρή κριτική για το πώς χειρίσθηκε το προσφυγικό. Ο κίνδυνος να επιχειρήσει να τους ικανοποιήσει σε ένα μέτωπο είναι ορατός. Πάντως χωρίς την «υπογραφή» του ΔΝΤ είναι δύσκολο να δει κανείς συνέχιση της γερμανικής χρηματοδότησης και πράσινο φως στη ρύθμιση του χρέους.

Εδώ, όμως, ανακύπτει το επόμενο μεγάλο ζήτημα. Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ για το χρέος δεν… καταπίνονται από τους Βορειοευρωπαίους. Οι προτάσεις του Ταμείου για το χρέος θεωρούνται υπερβολικές και είναι βέβαιο ότι θα απορριφθούν. Το ίδιο όμως και οι απαιτήσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα, που δεν θα περνούν από καμία Βουλή. Η κυβέρνηση -και η χώρα μαζί της- κινδυνεύει να συνθλιβεί, όπως ακριβώς συνέβη στην κυβέρνηση Σαμαρά, ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν αποκλείουν το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ηγεσία του Ταμείου θέλει να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα γιατί δεν «βλέπει φως» και φοβάται ότι θα πληγεί περαιτέρω η αξιοπιστία του διεθνώς. Σε αυτό το σενάριο οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να πιέσουν στην αντίθετη κατεύθυνση, αλλά η έως τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι ποτέ η Ουάσιγκτον δεν «καθάρισε» το παιχνίδι με το ΔΝΤ για λογαριασμό κάποιας ελληνικής κυβέρνησης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τις ελληνικές υποθέσεις έλεγε προσφάτως: «Ολα θα πάνε καλά με την Ελλάδα, αλλά θα είμαστε σίγουροι μόνο όταν ξέρουμε πού το πάει το ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή