Το κόστος της ιδεοληψίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλιοί έλεγαν ότι «το γινάτι βγάζει μάτι», αλλά οι νεότεροι θα καταλάβουν σύντομα όσα δεν έμαθαν στο μάθημα της Ιστορίας, ότι δηλαδή τα αριστερά γινάτια καταστρέφουν προοπτικές προκοπής. Επ’ αυτού ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είχε μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί: «Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών ο οποίος αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα των συναλλαγών με κάρτες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν ο Στέφανος Μάνος το 1993… Ζήτησε από τις τράπεζες να του στείλουν τα αρχεία με τις συναλλαγές… Εκανε μια γρήγορη διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ του 1992 και διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές με κάρτες σε ορισμένους επιτηδευματίες ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τα ποσά τα οποία δήλωναν και πλήρωναν ΦΠΑ. Ξεκίνησε και κυριολεκτικά έβαλε λουκέτο σε δύο καταστήματα: ένα στη Μύκονο και ένα στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς… με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, όχι μόνο σταμάτησε την προσπάθεια του Μάνου, αλλά η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε το θανάσιμο σφάλμα να καθιερώσει τις συναλλαγές με κάρτες ως τεκμήριο για τα φυσικά πρόσωπα!… Αυτή ήταν η χαριστική βολή για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η χρήση καρτών σε όλες τις τράπεζες μειώθηκε κατά 30% και παρά το γεγονός ότι τα τεκμήρια των καρτών καταργήθηκαν ύστερα από αρκετά χρόνια, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους μήπως ξαναμπούν ως τεκμήρια» (Καθημερινή 4.10.2015).

Ποια λογική πρυτάνευσε στην απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να κάνει τις δαπάνες με κάρτες τεκμήριο, καθυστερώντας την εισαγωγή του πλαστικού χρήματος στην αγορά; Προφανώς σκέφτηκαν ότι τις κάρτες τις χρησιμοποιούν οι «πλούσιοι» και τους οποίους μια κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση πρέπει να χαρατσώσει. Είναι η ίδια λογική που πρυτάνευσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η φοίτηση σε ιδιωτικά σχολεία είναι τεκμήριο «πλούτου» και συνεπώς οι γονείς πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, παρά το γεγονός ότι απαλλάσσουν το κράτος από τη δαπάνη εκπαίδευσης των βλαστών τους. Σε αριστερά γινάτια οφείλεται και η φοροκαταιγίδα που έρχεται, από μια κυβέρνηση που βλέπει πλούτο στα εισοδήματα των 30.000 ευρώ, αλλά θέλει ταυτοχρόνως να προσλαμβάνει όλο και περισσότερους πελάτες της. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι είχαν δίκιο οι αρχαίοι που έλεγαν «ουδέν κακόν» και ότι οι πολίτες, έστω αργά, θα κατανοήσουν ότι οι ιδεοληψίες έχουν κόστος, το οποίο μάλιστα πληρώνουν οι ίδιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή