Το ηθικό μειονέκτημα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνεται καθημερινά το απόφθεγμα στελέχους της Νέας Δημοκρατίας περί ταυτίσεως του ηθικού με το νόμιμον. Κι άσε τον Σοφοκλή και την Αντιγόνη του να κουρεύονται. Στη χώρα όπου το νόμιμο κρύβεται στο βάθος του λαβύρινθου της νομοθεσίας και όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί σαν Μινώταυρος με χρονοκαθυστέρηση, καταβροχθίζει δηλαδή όσους δεν διαθέτουν μίτο ή μύτη, το ηθικό παραμένει έννοια εξίσου αφηρημένη με τη θεωρία της Σχετικότητος. Εξ ου και η δυνατότητα αντιστροφής της ταύτισης. Είναι νόμιμο το «πόθεν έσχες» του κ. Σταθάκη; Μα αφού ο κ. Σταθάκης είναι αριστερός, άρα έχει την ηθική με το μέρος του, δεν μπορεί παρά να είναι νόμιμο, αφού το νόμιμο ταυτίζεται με το ηθικό. Ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση εκεί το πάει.

Η αριστερά έχει χάσει προ πολλού το ηθικό πλεονέκτημα της ιδεολογίας της. Η ιδεολογία ως συνεκτική ύλη της κοινωνίας αποδείχθηκε αβίωτη όταν απέκτησε κρατική υπόσταση, από τη γιγαντιαία ΕΣΣΔ μέχρι τη μικροσκοπική Αλβανία. Το κομμουνιστικό ιδεώδες αποδείχθηκε ασύμβατο με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παρά ταύτα εξακολουθεί να το επικαλείται. Εννιά μήνες μετά τις εκλογές η κυβερνώσα αριστερά μπορεί να μη θυμάται πια ότι θα άλλαζε την Ευρώπη, δεν έχει ξεχάσει όμως τον πόλεμο κατά της διαπλοκής. Γιατί πείθει αν πείθει; Μα έχει το ηθικό πλεονέκτημα. Κι όταν το νόμιμο ταυτίζεται με το ηθικό και επειδή η αριστερά δεν συμμετείχε έως τώρα στο βρόμικο μαγειρείο της εξουσίας, το δικαιούται. Εξ ου και η επιμονή στο «πρώτη φορά αριστερά».

Στην υποπολιτισμένη χώρα όπου το νόμιμο ταυτίζεται με το ηθικό, το ηθικό έχει φτάσει να ταυτίζεται με τη συμπεριφορά του καθενός στις οικονομικές του συναλλαγές με το κράτος. Εξ ου και η κατάχρηση εισαγγελικού ύφους και ηθικολογίας στον δημόσιο λόγο. Το πολιτικό ψεύδος δεν εμπίπτει στις ως άνω κατηγορίες. Επειδή κανένας νόμος δεν προβλέπει την τιμωρία του δεν αξιολογείται ως ανήθικο. Οταν ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όταν ο κ. Φίλης τον καταριέται ως αντιευρωπαϊκό νόμο και, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνησή τους τον εφαρμόζει αυτό δεν θεωρείται ανήθικο επειδή δεν είναι παράνομο.

Κι έτσι κάναμε τους πολιτικούς μας λογαριασμούς χωρίς να υπολογίσουμε ότι η προσπάθεια της αριστεράς να διατηρήσει το ηθικό της πλεονέκτημα δημιούργησε ηθικό μειονέκτημα στη χώρα. Και τους ξαναψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή