49 χρόνια πρίν στην «Κ» 25.Χ.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 25.Χ.1966

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΜΑΝΙΛΑΣ: Μανίλα, 24.- Η επταμερής διάσκεψις κορυφής διά το Βιετνάμ, η οποία ήρχισε σήμερον την πρωΐαν, ήκουσε τας διαφόρους πλευράς του πολέμου εις το Βιετνάμ και της καταστάσεως εις το Νότιον Βιετνάμ. Ωμίλησαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, ο Αμερικανός στρατηγός Γουεστμόρλαντ και τελευταίος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λύντον Τζόνσον, τονίσας ότι ομιλεί ως ίσος προς ίσον, υπογραμμίσας την ανάγκην ενότητος. [Στην φωτογραφία, από αριστερά: Νγκουγέν Κα Κυ (Νότιο Βιετνάμ), Χάρολντ Χολτ (Αυστραλία), Παρκ Τσουνγκ Χη (Νότιος Κορέα), Φερντινάντο Μάρκος (Φιλιππίνες) Κέιθ Χόλυοκ (Νέα Ζηλανδία), Νγκουγέν Βαν Θιέου (Νότιο Βιετνάμ), Θάνον Κιττικάχορν (Ταϊλάνδη), Λύντον Τζόνσον (ΗΠΑ)].

ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΝΕΟΥ ΔΕΛΧΙ: Νέον Δελχί, 24.- Μετά την λήξιν των εργασιών της τριμερούς Διασκέψεως Ινδίας [Ιντιρα Γκάντι], Γιουγκοσλαβίας [στρατάρχης Τίτο] και Αιγύπτου [συνταγματάρχης Νάσερ], εξεδόθη σήμερον ανακοινωθέν εις το οποίον [μεταξύ άλλων] οι τρεις ηγέται εκφράζουν την βαθείαν των ανησυχίαν […] εξ αφορμής της κλιμακώσεως του πολέμου εις το Βιετνάμ.

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ανευ σημαντικών, ή μάλλον θετικών, αποτελεσμάτων ετερματίσθη χθες το απόγευμα, με την αναχώρησιν των κ.κ. Π. Στάμπολιτς, Κ. Γκλιγκόρωφ και Μ. Παβίτσεβιτς διά το Βελιγράδιον, η επίσκεψις του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού εις την Ελλάδα. Αν προέκυψεν ένα θετικόν στοιχείον εκ των συνομιλιών, που διεξήχθησαν εις τας Αθήνας, τούτο ήτο, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος, ότι ετέθησαν διά πρώτην φοράν με ρεαλισμόν και ειλικρίνειαν τα θέματα, τα οποία αποτελούν εμπόδιον διά την απρόσκοπτον ανάπτυξιν των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων. Η ελληνική αντίδρασις, όσον αφορά το «ψευδομακεδονικόν», υπήρξε, πράγματι, ικανοποιητική, χωρίς να δύναται να λεχθή το αυτό και διά την γιουγκοσλαβικήν στάσιν. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά, εις υπογράμμισιν, προφανώς, των καλών διαθέσεών της έναντι της Γιουγκοσλαβίας, προέβη εις αδικαιολόγητον υποχώρησιν επί του θέματος της υπογραφείσης πέρυσι συμφωνίας διά τα ύδατα του Αξιού. Και εδέχθη επιστροφήν εις το καθεστώς του 1959.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή