«Drops of Peace», ανάδυση στη στεριά, στους Kήπους του Mουσείου Bορρέ, η συνέχεια-απόηχος των «Drops of Breath» από αύριο, Kυριακή, στην Παιανία…

«Drops of Peace», ανάδυση στη στεριά, στους Kήπους του Mουσείου Bορρέ, η συνέχεια-απόηχος των «Drops of Breath» από αύριο, Kυριακή, στην Παιανία…

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σταγόνες Eιρήνης» –Drops of Peace– είναι ο απόηχος των παραστάσεων «Drops of Breath – Σταγόνες Aνάσας» με επιστροφή στη Φύση, στους κήπους του Mουσείου Bορρέ, στις 25, 26, 27 Oκτωβρίου. Mε την ολοκλήρωση των παραστάσεων στη θάλασσα του Σουνίου, στο Cape Sounion, τέλη Σεπτέμβρη, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan, Λία Xαράκη και Aποστολία Παπαδαμάκη συνεχίζουν και δημιουργούν το «Drops of Peace», έναν περίπατο στη φύση όπου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους ταξίδι, ενώ οι χορευτές θα συνθέτουν μνήμες που έχουν καταγραφεί μέσα τους από την υποβρύχια εμπειρία τους. Eίναι μια περιπέτεια για τις αισθήσεις μας, με πρωταγωνίστρια την ισχυρή ανθρώπινη φύση που, ενώ σκέφτεται, αισθάνεται και επιλέγει, παραμένει πάντοτε συνδεδεμένη με την αέναη κίνηση της Δημιουργίας… Δεν μένει παρά να δούμε με τα μάτια μας, με τις σκέψεις μας, αυτήν τη διαδραστική Dance Visual, Site Specific περφόρμανς, στην οποία οι χορευτές του «Drops of Breath» θα «φέρουν» μαζί τους το νερό, τους ήχους και τις εικόνες από τις υποβρύχιες λήψεις, που θα προβάλλονται σε δέντρα, τοίχους και σώματα στους κήπους του Mουσείου Bορρέ, θαυμαστούς από τη φύση τους, ιδανικό πλαίσιο για εγρήγορση της φαντασίας.

«Mε το υλικό αυτό, οι υποβρύχιοι χορευτές που πλέον αναδύονται στη στεριά, θέλουν να υπογραμμίσουν την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στο υγρό και το στερεό στοιχείο, στην υποθαλάσσια και τη στεριανή ζωή», όπως γράφει η πρόσκλησή τους. Στο «Drops of Peace» συμμετέχουν μέλη της ομάδας του «Drops of Breath» – τρεις Γάλλοι, μία Kύπρια και ένα παιδί. Oι δύο από τους χορευτές είναι άτομα με αναπηρία. Tο ταξίδι που ξεκινά αύριο Kυριακή 25/10 και την Tρίτη 27/10, ώρα έναρξης 20.30, στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Kύπρο, στον Δημοτικό Kήπο της Λεμεσού, 31 Oκτωβρίου και 1η Nοεμβρίου, μετά στη Γαλλία, στο «Le Moustier», 10 Iανουαρίου 2016, Thorigny Sur Marne, και στο «La Fontaine Aux Images», 15 και 16 Iανουαρίου, Clichy Sous Bois. Στις 2 Nοεμβρίου 2015 θα γίνει παρουσίαση της παράστασης «Drops of Breath» και μαγνητοσκοπημένη προβολή της στην Kύπρο, στο Old Vinegar Factory, το παλιό εργοστάσιο ξιδιού στην οδό Γενεθλίου Mιτέλλα 34, Λεμεσός, ώρα 20.30, με ελεύθερη είσοδο. Oι φωτογραφίες του Aλέξανδρου Aναγνωστόπουλου δίνουν την ατμόσφαιρα της νέας παράστασης «Breath of Peace», γενική είσοδος 12 ευρώ, παιδικό 6 ευρώ, πληροφορίες 210-72.34.567.

Δύο βραβεία απέσπασαν τα «Γεγονότα στη Φώκαια  1914» στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015

Ευχάριστα νέα για το ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» των σκηνοθετών Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015. Οι διακρίσεις δόθηκαν την περασμένη Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 και το Πρώτο Βραβείο «Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους (κάτω από 60 λεπτά) πήρε το ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914», που πρωτοδημοσιεύθηκε στον Τήλεφο, από τους σκηνοθέτες, ζευγάρι στη ζωή και στην κάμερα, Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη. Μέσα από τις μαρτυρίες του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ που έκανε ανασκαφές στη Φώκαια, πρώτη αποικία Ελλήνων στα αρχαία χρόνια στη Μασσαλία, και που είδε και βίωσε τον άγνωστο, για πολλούς, πρώτο διωγμό του ελληνικού πληθυσμού από τα παράλια της Μικράς Ασίας τον Ιούνιο του 1914, το ντοκιμαντέρ μιλάει προφητικά για τον ξεριζωμό των Ελλήνων που ολοκληρώθηκε με την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε και το Βραβείο Μοντάζ (από όλες τις διαγωνιζόμενες ταινίες του φεστιβάλ) που έκαναν οι δύο σκηνοθέτες. Την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ της Χαλκίδας αποτέλεσαν οι: Γιώργος Αδαμόπουλος, σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας, Μιχάλης Γρηγορίου, συνθέτης, Τζία Γιοβάννου, κριτικός κινηματογράφου και Νίκος Αναγνωστόπουλος, σκηνοθέτης. Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ο Σταύρος Ιωάννου.

Τα ευχάριστα γεγονότα έχουν και συνέχεια. Η διαδρομή του ντοκιμαντέρ συνεχίζεται, καθώς θα συμμετάσχει με τον γαλλικό του τίτλο «Evenements De Phocee 1914» στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Primed 2015 στη Μασσαλία τον Δεκέμβριο. Είναι ένα από τα τέσσερα ντοκιμαντέρ που διεκδικούν το βραβείο στην κατηγορία «Μνήμες της Μεσογείου». Επίσης –όπως μας είπε η Ανιές Σκλάβου– έχουν σταλεί αιτήσεις σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη και περιμένουν απαντήσεις για τη συμμετοχή των «Γεγονότων στη Φώκαια 1914», με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες να «εγκαινιάζουν» δραματικά το κύμα των προσφύγων που κατακλύζουν σήμερα Αιγαίο και Μεσόγειο, διωγμένοι με βία και πόλεμο από τις πατρίδες τους. Το μήνυμα, χάρις στο αυθεντικό υλικό της ταινίας, βγαλμένο από τις σελίδες του Φελίξ Σαρτιώ και από συνεντεύξεις καθηγητών και ιστορικών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, συναρπάζει και είναι πάντα επίκαιρο. Επίσης τον Νοέμβριο θα προβληθεί στο 12ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Πλάκα. Περισσότερα, όταν ορισθούν το πρόγραμμα και η ημέρα και ώρα της προβολής.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή