Οι ΣΥΡΙΖΑϊσμοί της Νέας Δημοκρατίας

Οι ΣΥΡΙΖΑϊσμοί της Νέας Δημοκρατίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγονται πολλά για τις κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και ορθώς. Μην ξεχνάμε όμως τους ΣΥΡΙΖΑϊσμούς της Ν.Δ. πριν από το 2012, όταν απείλησε να τινάξει το δεύτερο μνημόνιο στον αέρα επειδή έβαλε βέτο σε μια μικρή μείωση των επικουρικών συντάξεων και μετά ως κυβέρνηση τσεκούρωσε και τις κύριες και τις επικουρικές. Το θυμηθήκαμε αυτό όχι για να συμψηφίσουμε τα Ζάππεια με τις τούμπες των κυβερνώντων, αλλά επειδή η Ν.Δ. ξαναπιάνει την παλιά της τέχνη κόσκινο: την αντιπολίτευση με ψέματα, σαν αυτά που διακινεί εσχάτως σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μάλιστα βρήκε βιώσιμη την αναλογία των 2,16 εργαζομένων προς 1 συνταξιούχο.

Το στέλεχος της Ν.Δ. -που έχει ζήσει στο πετσί του τι σημαίνει ανορθολογική αντιπολίτευση- σε τηλεοπτική παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης του νυν υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κατρούγκαλου (Star 19.10.2015), δήλωσε ότι τα επικουρικά ταμεία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων, «ξεχνώντας» προφανώς τις δικές του υπουργικές αποφάσεις για έκτακτες επιχορηγήσεις στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)· η τελευταία ήταν τον Οκτώβριο του 2014. «Το Ταμείο αυτό», ανακοίνωσε την επομένη με γραπτή του δήλωση, «στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και σήμερα έχει αποθεματικά ύψους 2,1 δισ. ευρώ». Αυτό, βεβαίως, που ξέχασε να πει είναι ότι στηρίζεται στις έκτακτες εισφορές, που έγιναν τακτικές, και τώρα θα μπουν επιπλέον έκτακτες για να συμπληρωθούν τα επόμενα κενά. Ξέχασε επίσης ότι το 2014 κατά το τέλος της δικής του υπουργίας το έλλειμμα του συγκεκριμένου Ταμείου ήταν 188 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα αποθεματικά φτάνουν-δεν φτάνουν για μία δεκαετία.

Οι επικουρικές συντάξεις είναι πολύ χρήσιμες, αρκεί βεβαίως να είναι επικουρικές και να μην είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των κύριων. Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες τους πρέπει να δίνουν μέρος του μισθού, υποχρεωτικώς, σε έναν ασφαλιστικό φορέα που επιλέγει το κράτος, χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης. Θα ήταν διαφορετικό αν οι επικουρικές συντάξεις ήταν αυτό που λέει το όνομά τους. Αυτό προϋποθέτει την επιλογή των ασφαλισμένων: 1) αν θέλουν να έχουν το κόστος και τις απολαβές της ένταξης στην επικούρηση, 2) το ύψος κρατήσεων, ασφαλιστικών παροχών, 3) την επιλογή φορέα ασφάλισης. Σήμερα, όπως ακριβώς γίνονται οι κρατήσεις για το ΙΚΑ, έτσι ακριβώς γίνονται οι κρατήσεις για το ΕΤΕΑ. Καμία διαφορά, και η μόνη χρησιμότητα των επικουρικών είναι να μπερδεύονται οι ασφαλισμένοι και να σχίζει τα ιμάτιά του ο εκάστοτε ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης για τις μειώσεις που αναγκαστικά κάθε χρόνο θα γίνονται.

Είναι δύσκολος ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος επειδή υπάρχουν θεμελιωμένα δικαιώματα. Η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου για ενοποίηση των δύο όμοιων (σε όλα!) συντάξεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η αντιπολίτευση οφείλει να είναι επιφυλακτική διότι το πιθανότερο είναι ότι ο υπουργός θα τα θαλασσώσει στις λεπτομέρειες· μην ξεχνάμε ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που δεν μπόρεσε να μοιράσει δύο επιόρκων τα άχυρα. Εκεί λοιπόν χρειάζεται η δομική αντιπολίτευση που οφείλει να κάνει η Ν.Δ. Ο κ. Βρούτσης, αντί να ΣΥΡΙΖΑΐζει, πρέπει να συμβάλει στον καλύτερο διαχωρισμό των ιματίων των επικουρικών ταμείων, ασχέτως αν τα περισσότερα από αυτά τα έφαγε το «α λα Γκρέκα αναδιανεμητικό σύστημα», το οποίο μοίραζε συντάξεις σε πενηντάρηδες· ακόμη και επί των ημερών της «υπεύθυνης» κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Βρούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή