Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κ​​άθε εβδομάδα η κυβέρνηση αθροίζει νέες αποτυχίες στις προηγούμενές της. Το σημερινό παράδειγμα συνδέεται με το ασφαλιστικό. Για όλους όσοι πλήρωσαν, τα πολλά τελευταία χρόνια, αλλά και τα παλαιότερα, το υψηλότατο τίμημα διάσωσης του κράτους και της κοινωνικής συνοχής, η κυβέρνηση Τσίπρα καθίσταται γοργά ανυπόφορη.

Ετοιμάζεται ο κ. Κατρούγκαλος να επαναφέρει τις υποχρεωτικές κρατήσεις επί της αμοιβής των εργαζομένων στο επίπεδο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εργασίας για την οικονομία θα αυξηθεί κατά 5%.

Είναι στοιχειώδες ότι η επίπτωση στην απασχόληση θα είναι άμεση και τρομακτική, με αύξηση της ανεργίας και μείωση της καθαρής αμοιβής των ήδη εργαζομένων. Αν ο υπουργός ήταν οικονομολόγος θα τρόμαζε από τις επιπτώσεις μιας τόσο παράλογης απόφασης, που θα απέρριπτε τη σκέψη αμέσως. Δυστυχώς, όμως, ο σημερινός υπουργός είναι νομικός και έχει χτίσει μέρος της καριέρας του στη νομική υπεράσπιση ειδικών καθεστώτων, που αφορούσαν μικρές ομάδες ασφαλισμένων με πολύ μεγάλο κόστος όμως για όλους τους άλλους.

Ο υπουργός δεν σχεδιάζει να περιορίσει τη δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος, όπως πάντως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, επειδή δεν τολμάει να «σπάσει αυγά». Η αλήθεια είναι ότι για να μειώσει τις δαπάνες του συστήματος πρέπει να περικόψει συντάξεις. Η αλήθεια είναι ότι αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πόσο ανήθικο είναι να μειωθούν ξανά οι λεγόμενες «υψηλές» (άνω των 1.000 ευρώ!) συντάξεις.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, που ήταν στην Αθήνα, είπε το σωστό: Οτι δηλαδή το σημερινό σύστημα «δεν απηχεί τη συνεισφορά του εργαζομένου» και ακόμη ότι χρειάζονται «συστηματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο δίκαιο». Ο Λετονός κ. Ντομπρόβσκις γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Και εκεί κατάρρευσε το σύστημα και έχτισαν νέο, το 1996, πολύ κοντινό σε αυτό που προτείνει η επιτροπή Κατρούγκαλου.

Χρειαζόμαστε, θυμίζω, σύστημα που θα επανυπολογίσει τη συνεισφορά καθενός με τον ίδιο τρόπο για όλους και κατόπιν θα υπολογίσει τη σύνταξη με τον ίδιο κανόνα για όλους. Σας δίνω ένα παράδειγμα για να είστε σίγουροι. Ασφαλισμένος 65 ετών, με 46 χρόνια εισφορών, έχει υποστεί «μνημονιακή μείωση» 33% και έχει πλέον 67% ποσοστό αναπλήρωσης. Αλλος ασφαλισμένος –και οι δύο του ΙΚΑ– 52 ετών με εισφορές 28 ετών υπέστη μείωση 5% και έχει ποσοστό αναπλήρωσης 50%. Ο πρώτος λαμβάνει τώρα σύνταξη 1.600 ευρώ (από 2.400 πριν από τις περικοπές) και ο δεύτερος 920 ευρώ (από 966).

Αποφασίστε τώρα ποιος είναι περισσότερο ριγμένος και ποιανού τη σύνταξη πρέπει να περικόψει ο κ. Κατρούγκαλος. Επειδή ούτε ο υπουργός είναι σε θέση να διαλέξει, προτείνει έναν βαρύτερο φόρο στην εργασία με την αύξηση των εισφορών και ας καταστραφεί κι άλλο η πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή