49 χρόνια πρίν… 30-Χ-1966

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΝΑΣ: Λονδίνον, 29.– Ο πρόεδρος του Βορείου Βιετνάμ κ. Χo Τσι Μινχ εδήλωσε χθες ότι η επιτυχής εκτόξευσις εκ μέρους της Κίνας κατευθυνομένου πυραύλου με πυρηνικήν κεφαλήν αποτελεί μεγάλην ενθάρρυνσιν και ενίσχυσιν της υποθέσεως της διατηρήσεως της παγκοσμίου ειρήνης. […] Εις σχετικόν μήνυμά του προς τον πρόεδρον του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ. Μάο Τσε Τουγκ τονίζει: «Ο λαός του Βιετνάμ σταθερώς πιστεύει ότι υπό την διορατικήν ηγεσίαν σας και του Κ.Κ. της χώρας σας, ο αδελφικός κινεζικός λαός θα επιτελέση νέα ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα.»

Εις προεκλογικούς του λόγους ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Χιούμπερτ Χάμφρεϋ ομιλών χθες την νύκτα εδήλωσεν ότι το πρόσφατον πυρηνικόν πείραμα της Κίνας θα αποτελέση γεγονός το οποίον θα επιδράση επί της ζωής όλων ημών και των μελλουσών γενεών μας. Ο κ. Χάμφρεϋ απηύθυνεν εκ νέου έκκλησιν διά την σύναψιν συνθήκης περί μη διασποράς των πυρηνικών όπλων. Πάντως δεν διηυκρίνησε κατά πόσον θα πρέπει να μετάσχη εις την συνθήκην αυτήν και η Κίνα. […]

Εις το Νέον Δελχί ετονίζετο ότι θα πρέπει να αναθεωρηθή η γενικώς επικρατούσα εις την Ινδίαν άποψις, κατά την οποίαν η Κίνα αποτελεί απειλήν λόγω του τεραστίου συμβατικού οπλισμού της, εφ’ όσον σήμερον φαίνεται ότι διαθέτει και πυρηνικόν οπλισμόν.

Εις την Νέαν Υόρκην, συνεργάτης του Εταιρικού Τύπου γράφει ότι ο Κινέζος επιστήμων Τσιέν Σούε Σεν, ο οποίος παρέμεινεν επί 20 έτη εις τας Ηνωμένας Πολιτείας και εξεδιώχθη εκείθεν το 1955 ως κομμουνιστής, είναι ειδικός εις τα πυραυλικά και όταν έφθασεν εις την Κίναν απεδέχθη να εργασθή εις τας ερεύνας εφηρμοσμένης μηχανικής, τούτο δε σημαίνει την κατασκευήν όπλων. Εις το Πεντάγωνον δεν αμφιβάλλουν ότι ο Τσιέν, τώρα 57 ετών, συνδέεται με το ατομικόν πρόγραμμα της Κίνας, δεν γνωρίζουν όμως μέχρι ποίου σημείου. [Σημ. «Φ»: Ο εικονιζόμενος στην φωτογραφία Τσιέν Σούε Σεν (1911-2009) αποκαλείται σήμερα πατέρας του κινεζικού πυραυλικού προγράμματος.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή