Εκθεση «Οι Καινοτόμοι του Μοντερνισμού» με έργα Πικάσο και Κοκτό, «ιερών τεράτων» του πνεύματος και της τέχνης στο Ιδρυμα Θεοχαράκη…

Εκθεση «Οι Καινοτόμοι του Μοντερνισμού» με έργα Πικάσο και Κοκτό, «ιερών τεράτων» του πνεύματος και της τέχνης στο Ιδρυμα Θεοχαράκη…

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη πλανάται στην Αθήνα ο γαλλικός αέρας που έφερε, μαζί με τη βροχή και τον ανεμοστρόβιλο, στην επίσημη επίσκεψή του ο Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Francois Hollande, ο αναγνωρισμένος «Cher Ami» της Ελλάδος. Και να που το πάντα ευρηματικό στη θεματολογία του Ιδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη παρουσιάζει έκθεση, σε συνεργασία με το Μουσείο Picasso της Γερμανίας και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου, με τίτλο «Οι Καινοτόμοι του Μοντερνισμού» για το έργο των δύο «τρομερών παιδιών» και αχώριστων φίλων, τον Pablo Picasso και τον Jean Cocteau.

Ο Πικάσο γεννήθηκε στην Ισπανία, αλλά έζησε τα περισσότερα χρόνια του στη Νότιο Γαλλία, όπως άλλωστε και ο Ζαν Κοκτό, και οι δυο τους δημιούργησαν, ως πνευματικοί άνδρες και καλλιτέχνες, έργο που εδραίωσε τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Βασίλης Θεοχαράκης, καθώς και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, ο κ. Τάκης Μαυρωτάς, κριτικός τέχνης, θα δώσει διαφωτιστική ομιλία για το έργο των «δύο ιερών τεράτων» του πολιτισμού και, στη συνέχεια, θα μιλήσει ο συλλέκτης κ. Γιάννης Κονταξόπουλος, δικηγόρος που ζει μεταξύ Αθηνών και Παρισιού, είναι δε, μαζί με τον κ. Τάκη Μαυρωτά, οι επιμελητές του συνοδευτικού καταλόγου της έκθεσης, ενός βιβλίου 300 και πλέον σελίδων με τα 190 έργα της έκθεσης, αντιπροσωπευτικά της μεγάλης τους προσφοράς. Είναι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, καθώς και σχέδια και καλλιτεχνικές εκδόσεις των πρωτοπόρων αυτών καλλιτεχνών «που μέσα από το αιρετικό τους πνεύμα αποκαλύπτεται η αυθεντικότητα και η ιδιοφυΐα τους», όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς. «Η ειλικρινής φιλία και η δύναμη της αντιστικτικής έμπνευσης και αφήγησης όριζε τη σχέση των μεγάλων καινοτόμων του μοντερνισμού, οι οποίοι με το πολύτροπο έργο τους σημάδεψαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατέκτησαν περίοπτη θέση στην ιστορία της τέχνης».

O Picasso γεννήθηκε στη Malaga της Ανδαλουσίας το 1881 και ο Jean Cocteau στο χωριουδάκι Maisons – Lafitte, έξω από το Παρίσι, το 1889. Κι οι δυο τους πέρασαν τα όρια του τόπου τους με την έμπνευση και τη δράση τους, κι αυτό προσδίδει οικουμενικότητα στην τέχνη τους. Ολα τα εκτιθέμενα έργα του Picasso προέρχονται από τις συλλογές του Kunstmuseum Pablo Picasso Munster και τα έργα του Cocteau από τη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου, που έχει παρουσιαστεί το 2012 από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel και το 2013 παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κονγκ υπό την αιγίδα και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius. Και τώρα είναι η σειρά της Ελλάδος να τους παρουσιάσει σε μια σπουδαία θεματική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, και παρά την οικονομική κρίση. Και οι δυο τους, όπως φαίνεται από το έργο τους, εμπνέονται από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, τα εγκαίνια, που θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 28 Φεβρουαρίου 2016. Να σημειώσουμε ότι χορηγός έκδοσης του Καταλόγου-βιβλίου είναι το ζεύγος Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.

Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν γωνία νέος αέρας πνέει. Απέναντι η Βουλή και οι βουλευτές στη δική τους έκθεση έργου, για το οποίο οι «καινοτόμοι» προτείνουν, ο Κοκτό τον «Δαφνοστεφανωμένο Ορφέα» και ο Πικάσο τη «Γυναίκα με πράσινα μαλλιά»!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή