Στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτές. Οι οικονομίες έχουν πολλούς μυς, όλοι χρήσιμοι αλλά κανένας δεν επιτελεί τη μοναδική εργασία που αναλαμβάνει η καρδιά της οικονομίας: να διαχειρίζεται τις χρηματοοικονομικές ροές και να ανταποκρίνεται στις περιοδικά αυξημένες απαιτήσεις.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι, πέραν όλων των άλλων αιτιών που έχουν καθηλώσει την ελληνική οικονομία στην επίπονη ύφεση, είναι η καταστροφή των τραπεζών μετά το 2008.

Θυμηθείτε. Το 2008, απέναντι στην αστραπιαία διάδοση της παγκόσμιας κρίσης η κυβέρνηση ενισχύει τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος με μετοχικά κεφάλαια, ειδικές ομολογίες και πρόσθετες εγγυήσεις, επιχειρώντας με επιτυχία και με τη συμμετοχή των μετόχων την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα εκείνα δεν πήγαν «χαμένα».

Το σύστημα έτριξε αλλά άντεξε. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν με την απότομη παύση παροχής νέων πιστώσεων, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους έμεινε εντός συστήματος. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, αλλά πολλές περισσότερες πέτυχαν την αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, των δανείων τους και της παραγωγής τους. Η ελπίδα δεν είχε, ακόμη, χαθεί.

Μέχρις ότου, τον Μάρτιο 2012, επιβάλλεται «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που εξαφανίζει το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζικών επιχειρήσεων. Ετσι, στη βάση ειδικής μελέτης της Τραπέζης της Ελλάδος του 2013, οι τράπεζες προχωρούν στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση. Οι ιδιώτες μέτοχοι, που έχουν χάσει όλα τους τα χρήματα, βάζουν νέο χρήμα, όπως τους ζητείται από τις εποπτικές αρχές.

Αλλά και πέρυσι οι τράπεζες χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν μια «μικρή» ανακεφαλαιοποίηση με δικά τους κεφάλαια.

Τώρα, για πέμπτη, πρακτικώς, φορά, έπειτα από έκτακτο έλεγχο στις τράπεζες, θα επιχειρηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, την οποία διοικεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχονται σε 14,4 με ελάχιστο όριο κεφαλαίων που καλούνται να βάλουν οι ιδιώτες τα 4,4 δισ. ευρώ.

Δεν τελειώσαμε. Ο τακτικός έλεγχος σε όλες τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες θα γίνει του χρόνου. Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν νέα, πρόσθετα κεφάλαια. Για τον λόγο αυτόν έχει προβλεφθεί στο τρίτο μνημονιακό δάνειο το ποσό των 25 δισ. ώστε οποιεσδήποτε ανάγκες να καλυφθούν με ασφάλεια.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σταθερότητα των τραπεζών αποτελεί, μαζί με την ικανότητα του κρατικού προϋπολογισμού να καλύπτει τα ελλείμματά του, τους μοναδικούς λόγους για τους οποίους οι εταίροι δανείζουν το ελληνικό κράτος. Πλην όμως, το μέγεθος των δανείων που αναλαμβάνει ο φορολογούμενος μέσω των απανωτών κεφαλαιοποιήσεων ξεπερνά την όποια ελπίδα ανάκτησης αυτών των χρημάτων. Η σχετική ευθύνη βαραίνει κόμματα και πολιτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή