Ολοκληρωτισμός στην πράξη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το πανεπιστημιακό άσυλο, το ιερό και όσιο του προοδευτικού λυρισμού, ισχύει ως γνωστόν για μικροπωλητές, βαποράκια, φιλομαθείς καταληψίες, παρασκευαστές κοκτέιλ μολότοφ και τον Δ. Κουφοντίνα. Ετσι ερμηνεύεται παρ’ ημίν η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η προστασία της επιστημονικής έρευνας. Επειδή όμως στον τόπο τούτο, από αρχαιοτάτων χρόνων, το μέτρο προγραμμάτιζε τον δημόσιο βίο, η σωφροσύνη επιβάλλει περιορισμούς οι οποίοι αποκλείουν τις υπερβολές. Και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών έχει τα όριά της, τα οποία, κατά την άποψη της ΚΝΕ, υπερέβη ο ιστορικός Στεφάν Κουρτουά, όταν προ ετών είχε κληθεί να μιλήσει στο Αριστοτέλειο για το μείζον έργο, τη «Μαύρη βίβλο του κομμουνισμού». Ετσι, διά καταλλήλων ενεργειών, συνθήματα, γαϊδουροφωνάρες και απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, εφρόντισαν να αποτρέψουν την ύβρη.

Φαίνεται πως τώρα διεπιστώθη παραβίαση των ορίων της επιστημονικής έρευνας. Και ευτυχώς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το αντελήφθη εγκαίρως και διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση κατά του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη και των δημοσκοπήσεων κοινής γνώμης που παρουσίασε προεκλογικά, πορίσματα ερευνών που έγιναν για λογαριασμό του πανεπιστημίου. Αφορμή υπήρξαν οι καταγγελίες του κόμματος του κ. Καμμένου. Αιτία οι αντιλήψεις του κ. πρύτανη για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το ζητούμενο, εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. πρύτανης είτε δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ατοπήματός του, είτε έχει κάποια μεγαλοφυή ιδέα για την παραγωγή επιστημονικής αλήθειας, όπως ότι το καταλληλότερο εργαλείο είναι οι ΕΔΕ.

Αισθάνθηκε πολιτική πίεση; Εκρινε ότι το πανεπιστήμιό του θίγεται από τις καταγγελίες; Δεν είχε παρά να παραιτηθεί. Ελάτε τώρα. Κι αν αύριο μια φαρμακευτική εταιρεία καταγγείλει πως τα πορίσματα της πανεπιστημιακής έρευνας για τις παρενέργειες κάποιου σκευάσματος είναι λανθασμένα επειδή τη θίγουν τι θα γίνει; Μία ακόμη ΕΔΕ; Ακρως εντυπωσιακή επίσης είναι και η σιωπή των συναδέλφων του κ. Μαραντζίδη. Οι λαλίστατοι καθηγητές, ο συνήθης χορός των υπογραφών σε κείμενα που προτείνουν την ανασύσταση της κεντροαριστεράς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον ποιούν την νήσσαν για ένα ζήτημα που θίγει την ίδια τους την υπόσταση. Υποτιμά τη νοημοσύνη τους, τις ικανότητές τους, την εντιμότητά τους.

Σύμπτωμα της φοβίας που διακατέχει όποιον ασκεί δημόσιο αξίωμα σε μια χώρα όπου η βουλιμική πολιτική εξουσία, εν πανικώ διατελούσα, μη μπορώντας να ικανοποιήσει την πελατεία της, καταργεί καθημερινά και κάποιο από τα κεκτημένα της ελευθερίας μας; Κι αν σήμερα προκαλεί ΕΔΕ η καταγγελία ενός πολιτικού κόμματος, επειδή θεωρεί πως αδικήθηκε στις δημοσκοπήσεις, αύριο γιατί να μη διεξαχθεί ΕΔΕ για την έκδοση ενός επιστημονικού βιβλίου; Ο ολοκληρωτισμός δεν χρειάζεται τεθωρακισμένα για να επιβληθεί. Φτάνει η κατάλληλη νοοτροπία και τα ακυρωμένα κοινωνικά αντανακλαστικά.

Υπάρχει ένα όριο που το συνθέτουν άπειρα καθημερινά επεισόδια. Οταν αυτά σωρευθούν, η κοινωνία περνάει στο επέκεινα της δημοκρατίας. Εκεί που επιβάλλεται ο ολοκληρωτισμός. Η απομάκρυνση από την Ευρώπη δεν μετράται μόνον σε οικονομικές μονάδες. Μετράται και σε μονάδες πολιτισμού. Μία εκ των οποίων είναι και η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή