Τροπολογίες για τα σκουπίδια

Τροπολογίες για τα σκουπίδια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σχέδια διαπλοκής» είδε ο ενημερωτικός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ left.gr «στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια! … [επειδή] τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 35 του Ν. 4042/2012 και η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων γίνεται δεσμευτική για τις Περιφέρειες!».

Ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» διαλαλούσε ότι «μετράει μέρες η κυβέρνηση και στοχεύει στα κονδύλια της διαχείρισης των απορριμμάτων». Η «Αυγή» είχε πιο ευφάνταστο τίτλο: «Διαχείριση αποβλήτων: Το ΥΠΕΚΑ αφαιρεί εργολαβικά την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια», με τη λέξη «εργολαβικά» προσεκτικά τοποθετημένη.

Φυσικά τα δημοσιεύματα δεν αφορούν την τωρινή απόπειρα τροποποίησης διατάξεων του νόμου 4042/12, με την τροπολογία που κατέθεσε ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Αφορούσαν την τροποποίηση των ίδιων διατάξεων προς την ίδια κατεύθυνση που επιχείρησε τον Νοέμβριο του 2014 η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, οι «διεφθαρμένοι» της Προηγούμενης Φοράς έφεραν τη διάταξη σε διαβούλευση και μπορούσαν όλοι να τοποθετηθούν. Οι «αδιάφθοροι» της Πρώτης Φοράς επιχειρούν να την περάσουν με διαδικασίες εξπρές και στα μουλωχτά· την ενέταξαν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο τώρα συζητείται στη Βουλή. Και επειδή η τροποποίηση αφορά την ίδια διάταξη και έχει την ίδια λογική, εμείς θα πιστέψουμε την «Αυγή» που λέει: «Τις δουλειές της έναντι των εργολαβικών συμφερόντων για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ενός αδιέξοδου μοντέλου που υπονομεύει τις υποχρεώσεις της χώρας για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.λπ. των αστικών αποβλήτων, έρχεται να “περιφρουρήσει” απροκάλυπτα η κυβέρνηση διά του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη» (21.11.2014). Απλώς όπου Γ. Μανιάτης βάλτε το όνομα Π. Σκουρλέτης.

Βρομάει από παντού η τροπολογία που κατέθεσαν κάποιοι της κυβέρνησης για τα σκουπίδια. Οχι μόνο για τη μουλωχτή διαδικασία· ουδείς ενημερώθηκε, ούτε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος, ούτε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και «ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όταν τέθηκε το θέμα, δήλωναν άγνοια» («H Καθημερινή», 4.11.2015). Βρομάει κυρίως διότι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο κεντρικό κράτος ανοίγει νέες ευκαιρίες διαφθοράς· πιο δύσκολα λαδώνεται ένα ολόκληρο Περιφερειακό Συμβούλιο απ’ ό,τι ένα άτομο, έστω κι αν αυτό είναι υπουργός της «αδιάφθορης» Πρώτης Φοράς.

Εχει, λοιπόν, απόλυτο δίκιο η κ. Ρένα Δούρου που και το 2014 φώναζε ότι «Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε αυτήν τη μεθόδευση, η οποία συνιστά τεράστια οπισθοδρόμηση και υποκρύπτει απαράδεκτη πολιτική σκοπιμότητα, αυτήν της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων» και τώρα (με, ομολογουμένως, πιο χαμηλούς τόνους) υποστηρίζει ότι η τροποποίηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «καθιστά τα Περιφερειακά Συμβούλια, από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς-διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των Περιφερειών». Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα: η κυβέρνηση στρώνει το χαλί της ερχόμενης διαφθοράς και δεν θα είναι η Πρώτη Φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή