Επενδύουμε στον πολιτισμό;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Οσον αφορά τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, η κρίση εδώ δημιούργησε κάτι θετικό. Οι νέοι άνθρωποι που αποφασίζουν, ενάντια στις πολλαπλές αντιξοότητες, να μείνουν στην Ελλάδα, επιδιώκουν να εκφραστούν μέσα από την τέχνη και τελικά παράγουν ενίοτε άκρως ενδιαφέροντα πράγματα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολιτιστικής αναγέννησης. Ολοι μας βιώνουμε έναν αέρα πρότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όχι μόνο στα θέατρα, στη μουσική ή τον χορό, αλλά και στην τέχνη του δρόμου, στα γκράφιτι. Αυτή τη νεανική δημιουργία φιλοδοξεί να αναδείξει, να συνδράμει και να αξιοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού», έλεγε πριν από λίγες μέρες, στην ομιλία του στο συμπόσιο «Επενδύοντας στον Πολιτισμό», ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Μια χαρά μέχρις εδώ, αλλά ελάχιστες μέρες αργότερα, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι χρήματα δεν υπάρχουν για να χαράξει πολιτιστική πολιτική.

Βεβαίως, οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό ενδεχομένως να μοιάζαμε από λίγο έως πολύ στον κόσμο μας εάν, παραβλέποντας ότι η δόση (αυτή η σταγονίτσα δόσης των 2 δισ. μπροστά στις τρομακτικές ανάγκες αυτής της κοινωνίας) κινδυνεύει, εμείς επιμέναμε στην ικανοποίηση όλων των ωραίων και γοητευτικών που θα θέλαμε ή χρειάζεται να γίνουν στον πολιτισμό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ ως πολίτες έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στην ανάγκη των προτεραιοτήτων, δεν φαίνεται αυτή την αντίληψη και τη λογική να την ακολουθούν οι υπουργοί. Και όχι μόνον αυτό. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι κινούνται και πράττουν απελπιστικά αργά, ακόμα για όσα δεν χρειάζονται χρήματα… – κάτι που επίσης παραδέχθηκε ο υπουργός Πολιτισμού. Εκεί δε που τα χρήματα είναι άκρως απαραίτητα, τα πράγματα είναι απελπιστικά…

Ναι, αλλά πώς θα στηριχθεί και θα αναδειχθεί η δημιουργικότητα της νέας γενιάς καλλιτεχνών, όταν ένας εύρωστος και καταξιωμένος θεσμός, το Φεστιβάλ Αθηνών, που κινείται ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση των λόγων του υπουργού (δίνει δηλαδή δυνατότητες παρουσίας και δημιουργίας σε νέους καλλιτέχνες), δεν έχει πάρει ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό της επιχορήγησης; «Τώρα που δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις, για μας αυτό είναι η επιχορήγησή μας για να στηρίξουμε τις επόμενες δουλειές μας», λένε με απελπισία οι καλλιτέχνες που περιμένουν να πάρουν όχι την εξόφληση, αλλά μέρος όσων ξόδεψαν για την καλοκαιρινή τους παραγωγή στο Φεστιβάλ.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η μόνη δυνατότητα που έχει το κράτος είναι να νοικοκυρέψει τις σπατάλες των προηγούμενων χρόνων, μπας και περισώσει, βάζοντας προτεραιότητες που από πίσω θα έχουν όμως πολιτική βούληση και χάραξη πολιτικής, όσα υπάρχουν και ανθούν μετά κόπων και βασάνων.

Μια πρακτική που δεν αφορά μόνο τους τομείς του πολιτισμού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή