Οχι λαϊκισμός και για τη βία

Οχι λαϊκισμός και για τη βία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Κωστή Χατζηδάκη, που δέχθηκε επίθεση πριν από πέντε χρόνια, θύμα αυτήν τη φορά ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι πιο μετριοπαθείς φωνές, οι πιο σοβαροί πολιτικοί γίνονται στόχος των πιο ακραίων στοιχείων. Αναρωτιέται κανείς αν, τελικά, «ενοχλούν» περισσότερο οι άνθρωποι που γνωρίζουν, που έχουν την εμπειρία της Ευρώπης, που είναι συναινετικοί, που υψώνουν έναν ήπιο λόγο, που θέλουν να κτίσουν, όχι να γκρεμίσουν.

Γι’ αυτούς που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την επίθεση ως αντίδραση κατά του παλαιού συστήματος, η «επιλογή» του κ. Κουμουτσάκου καθιστά την προσέγγισή τους ανεδαφική. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως εκφραστής του βαθέως κράτους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μόλις πριν από δέκα μήνες. Ούτε, φυσικά, μπορεί κανείς να του προσάψει «έλλειψη πατριωτισμού». Η πορεία του ως διπλωμάτης και η δράση του στην Ευρωβουλή δίνουν ξεκάθαρη απάντηση.

Δεν θα ασχοληθώ με την απίστευτη εικόνα των αστυνομικών να παρακολουθούν αμήχανοι τον ξυλοδαρμό ενός βουλευτή –στην καλύτερη εκδοχή να αδυνατούν να τον προστατεύσουν–, ούτε με το ελληνικό φαινόμενο της μη σύλληψης των υπευθύνων. Σε ποια δημοκρατική χώρα θα συνέβαινε αυτό;

Ούτε θα αναφερθώ στο ατόπημα κάποιων να υπονοούν ότι ουσιαστικά καλά έπαθε ο βουλευτής της Ν.Δ. διότι το κόμμα του και ο εθνικιστικός λόγος συντηρητικών κύκλων εξέθρεψαν την Ακροδεξιά. Οι αναφορές σε υπερπατριωτικές κορώνες δεν αφορούν τον κ. Κουμουτσάκο, τον οποίο πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως μετριοπαθή ευρωπαϊστή που δεν υιοθετεί ακραία ρητορική. Θα έλεγα, δε, ότι οι συγκεκριμένες περιγραφές παραπέμπουν περισσότερο στον κυβερνητικό εταίρο και λιγότερο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, υπάρχει και ο αντίλογος για τις ευθύνες αυτών που μέχρι πρότινος, ως αντιπολίτευση, ανέχθηκαν, αν δεν υποστήριξαν βίαιες συμπεριφορές.

Στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, όποια στελέχη, είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, διολισθαίνουν και πάλι στη λαϊκίστικη εκτόξευση κατηγοριών, εν γνώσει τους υπηρετούν τη γιγάντωση του προβλήματος, δεν συμβάλλουν στον περιορισμό του. Η Χρυσή Αυγή κτυπά το σύνολο της κοινωνίας. Αν η κατάσταση «ξεφύγει», σε συνδυασμό με το προσφυγικό που διογκώνεται, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μιαν ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη που θα την καταστήσει ευάλωτη και σε εξωτερικές απειλές.

Η συγκυρία δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Απαιτείται νηφαλιότητα και κοινές εκκλήσεις κατά της βίας, από όποιο άκρο του πολιτικού φάσματος και αν προέρχεται αυτή. Οσο γι’ αυτούς που υπό την πίεση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έχουν παρασυρθεί από τη Χ.Α. αλλά δεν είναι φασίστες, πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι οι ξυλοδαρμοί δεν είναι λύση και να πάρουν αποστάσεις από τους εκφραστές μιας συμπεριφοράς που απειλεί την ίδια την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή