Η Ελ. Παπαδοπούλου γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής

Η Ελ. Παπαδοπούλου γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελ. Παπαδοπούλου γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής

Η κυρία Ελενα Παπαδοπούλου αναλαμβάνει τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τους τελευταίους μήνες, η κυρία Παπαδοπούλου είχε στενή συνεργασία με τον κ. Τσακαλώτο και ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, καθώς είχε λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Η κυρία Παπαδοπούλου διαδέχεται τον κ. Ν. Φράγκο, ο οποίος ήταν επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, και πλέον είναι γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε αλλαγές στη διοίκηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να προχωρήσει ο υπ. Ενέργειας Π. Σκουρλέτης μετά την απομάκρυνση από το Δ.Σ. των κ. Θ. Βάρδα και Α. Σιάμιση και την αντικατάστασή τους από την κ. Ε. Διγενή και τον κ. Δ. Σταμούλη. Επίσης, «κλείδωσε» το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα γ.γ. Ενέργειας σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Απ. Αλεξόπουλου. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΠΕ Μιχάλη Βερριόπουλο που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή επί θητείας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στήριξη μόνο εάν γίνουν μεταρρυθμίσεις

Συνάντηση με κλιμάκιο του IFC (International Finance Corporation), που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε την πρόθεση του IFC να στηρίξει τις συστημικές ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Ας ληφθεί, βεβαίως, υπόψη, κυρίως από την κυβέρνηση, ότι ούτε το ΙFC ούτε οι λοιποί ξένοι επενδυτές πρόκειται να συμμετάσχουν σε ανακεφαλαιοποίηση όσο δεν ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Το μήνυμα είναι εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή». Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του IFC, όταν ερωτάται για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Και εννοεί, βεβαίως, εφαρμογή των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές, καθώς, όπως υποστηρίζει, «οι μεταρρυθμίσεις γεννούν θετικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα».

Μόνο στην περιφέρεια υπήρξε αποδοχή της πρόσκλησης της ΓΣΕΒΕΕ για κλείσιμο των καταστημάτων την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Η ίδια σε ανακοίνωσή της αναφέρει ποσοστά κλειστών καταστημάτων στον νομό Ηρακλείου (100%), στον νομό Σερρών (75%), στη Λάρισα (60%) κ.α. Ποσοστά, πάντως, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν αναφέρονται.

Επανεξέταση του short selling

Πιθανότατα να παραταθεί η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) για τις μετοχές των Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς και μετά τις 7 Δεκεμβρίου 2015. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής κεφαλαιαγορών (ESMA) Steven Maijoor μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, υποστηρίζοντας τα εξής: «Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο, πολύ συγκεκριμένο. Το παίρνουμε σε μηνιαία βάση και η τρέχουσα απαγόρευση θα συνεχιστεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί το αν θα χρειαστεί επιπλέον παράταση».

Η μετοχή της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI Global Standard

Στον MSCI Global Standard προστέθηκε ο μετοχικός τίτλος της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των παγκόσμιων δεικτών του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης MCI. Από τον δείκτη αφαιρέθηκαν οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς. Οι μετοχές των δύο τραπεζών εισέρχονται στον MSCI Global Small Cap αντικαθιστώντας τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, των οποίων οι μετοχές αφαιρούνται. Σημειώνεται ότι στον MSCI Greece συμμετέχουν (μέχρι να εφαρμοστούν οι αλλαγές) οι μετοχές ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Folli Follie, Jumbo, Eurobank και Τιτάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή