Ο κόσμος κατά του ISIS

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μετά τις επιθέσεις κατά την 11η Σεπτεμβρίου ο Τζορτζ Μπους μιλούσε για «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», οι φιλελεύθερες φωνές στην Αμερική αλλά και στoν υπόλοιπο δυτικό κόσμο τον χαρακτήριζαν πολεμοχαρή και τον κατηγορούσαν ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί συγκεκριμένα γεγονότα για να περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες και τα κοινωνικά κεκτημένα στο εσωτερικό της Αμερικής και, με δεδομένη την επιρροή των ΗΠΑ, ευρύτερα στον κόσμο, όπως και ότι επιχειρούσε να δημιουργήσει κλίμα που θα διευκόλυνε την ειλημμένη απόφασή του να επιτεθεί στο Ιράκ.

Τώρα πλέον ο δυτικός κόσμος σε όλες τις ιδεολογικές εκφάνσεις, ή τουλάχιστον στις περισσότερες, δηλώνει απερίφραστα αποφασισμένος να συγκρουσθεί με τον ISIS. Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κήρυξε πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Το ίδιο κάνουν και άλλοι ηγέτες αλλά και διεθνείς παράγοντες. Το έκανε υιοθετώντας ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Ρότερνταμ. Το έκαναν ακόμη και οι Anonymous που σε βίντεο καλούν την ανθρωπότητα να μείνει ενωμένη, προειδοποιούν τους τζιχαντιστές πως θα τους βρουν και ανακοίνωσαν ότι από την πλευρά τους έχουν ήδη ξεκινήσει κυβερνοεπιθέσεις κατά ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media που υποστηρίζουν τον ISIS.

Στο επιχειρησιακό πεδίο γαλλικά μαχητικά βομβάρδισαν χθες τη Ράκα. Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα κινηθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο. Χθες πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, ενώ και η Ρωσία είναι παρούσα στην περιοχή.

Το ζήτημα συζήτησαν οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν, χθες, στη Σύνοδο του G20, στην Αττάλεια. Το παζλ της Συρίας είναι πολυσύνθετο και όλοι οι σημαντικοί πρωταγωνιστές αναγνωρίζουν πλέον ότι δεν έχει εύκολες λύσεις. Το μόνο βέβαιον είναι πως μια συνεργασία, ή τουλάχιστον λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση από την Αμερική και τη Ρωσία, θα αποβεί πολύ χρήσιμη. Δεν αρκεί, αλλά θα βοηθήσει.

Στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» συγκλίνουν τα συμφέροντα και οι στόχοι πολλών χωρών, όχι μόνον της Δύσης, ακόμη και του Ιράν, το οποίο έχει μια ευκαιρία να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα, εξέλιξη που θα του αποφέρει οφέλη.

Οπως σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι αναγκαία η «πραγματική υποστήριξη» και χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ιράν. Οπως έλεγε χθες στην Ιερουσαλήμ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, στη διάρκεια ενημέρωσης στην οποία συμμετείχε η «Κ», «δεν έχετε άλλη επιλογή από το να καταστρέψετε τον ISIS. Δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε μαζί τους. Αλλά εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι είστε έτοιμοι να κάνετε για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας».

Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι φιλελεύθερες κοινωνίες που βρίσκονται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ομως η αγριότητα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αναζήτησης «διαφορετικών» λύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή