49 χρόνια πρίν… 18-ΧI-1966

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ: Ο συνήγορος υπερασπίσεως κ. Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ισχυριζόμενος κατά την αγόρευσίν του εις την εκδίκασιν της συνωμοσίας του ΑΣΠΙΔΑ [επί της ενστάσεως περί αναρμοδιότητος του Στρατοδικείου] ότι το δικαστήριον εστερείτο και δικαιοδοσίας, διηρωτήθη «πώς οι στρατοδίκαι θα έχουν την ικανότητα να κρίνουν τους κατηγορουμένους κατά συνείδησιν όταν ούτοι διωρίσθησαν και τελούν υπό τας διαταγάς ανωτέρων των και επί πλέον λόγω της φύσεως του αδικήματος είναι αντίδικοι προς τους κατηγορουμένους». […] Ο πρόεδρος του Στρατοδικείου κ. Καμπέρης υπηγόρευσεν εις τον γραμματέα του Στρατοδικείου την ακόλουθον δήλωσιν: «Αν ο κ. συνήγορος επιμένει να ομιλεί επί της απόψεως ότι τόσον οι εκ του στρατεύματος στρατοδίκαι όσον και οι εκ της στρατιωτικής δικαιοσύνης τοιούτοι δεν παρέχουν τας συνταγματικάς εγγυήσεις προς απονομήν δικαιοσύνης και ότι ως αξιωματικοί γενικώς τελούν υπό την επήρειαν των προϊσταμένων των και επιπροσθέτως ότι παρίστανται εμμέσως ως αντίδικοι των κατηγορουμένων στρατιωτικών και ως εκ τούτου δεν δύνανται να εκφέρουν κατ’ ελευθέραν συνείδησιν κρίσιν, θα του αφαιρέσω τον λόγον». Σήμερον αναμένεται ότι η δίκη θα εισέλθη επί της ουσίας της υποθέσεως.

ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Εγνώσθη ότι ο επιστρέψας χθες την εσπέραν εκ Λονδίνου αρχηγός της Νέας Δημοκρατικής Κινήσεως κ. Χαράλαμπος Ποταμιάνος, κατά την διέλευσίν του εκ Παρισίων την παρελθούσαν Παρασκευήν [11 Νοεμβρίου 1966], συνηντήθη μετά του ιδρυτού της ΕΡΕ κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. […] Κατά την συνάντησιν αντηλλάγησαν απόψεις γενικώς περί της πολιτικής καταστάσεως εν Ελλάδι. […] Δεν ανταποκρίνονται προς την πραγματικότητα αι πληροφορίαι κατά τας οποίας ο κ. Ποταμιάνος επρόκειτο να διαβιβάση ωρισμένας προτάσεις εξ Αθηνών προς τον κ. Καραμανλήν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ:  (Τα νέα βιβλία.) «Για ένα φιλότιμο». Πεζογραφήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 90. Εκδόσεις «Κέδρος». Αθήναι 1966.

ΣΙΤΣΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ:  (Τα νέα βιβλία.) «Αφανισμένες Ατλαντίδες». Ποιήματα. Σχ. 7ον. Σελ. 47. Εκδόσεις «Δωδεκάτη Ωρα». Αθήναι 1966. [Σημ. «Φ»: Η Σίτσα Καραϊσκάκη -ειδική στην προπαγάνδα και ελάσσων λογοτέχνις- υπήρξε ανοιχτά συνεργάτις των Γερμανών κατά την Κατοχή, διέφυγε στη Γερμανία και καταδικάστηκε ερήμην δύο φορές εις θάνατον από δικαστήριο δωσιλόγων. Μέχρι το 1963, που επανήλθε στην Ελλάδα, ζούσε στην Ανατολική Γερμανία.]

ΛΗΟΜΑΖΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Εις την ύπαιθρον της Αττικής ήρχισε και συνεχίζεται το «ληομάζεμα». Η συγκομιδή ελαιών είναι πολύ ικανοποιητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή