Αποχαιρετισμός στη Σόφη Ι. Βαρβιτσιώτη που η ζωή της ήταν αγάπη στην οικογένεια, υποδειγματική Ελληνίδα της εποχής της…

Αποχαιρετισμός στη Σόφη Ι. Βαρβιτσιώτη που η ζωή της ήταν αγάπη στην οικογένεια, υποδειγματική Ελληνίδα της εποχής της…

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μία εβδομάδα είχαν μαζευτεί όλα τα παιδιά του Γιάννη και της Σόφης στο πατρικό σπίτι, ο Μιλτιάδης, ο Θωμάς, ο Κωνσταντίνος από τη Νέα Υόρκη και η Ελένη, η μικρότερη, από τις Βρυξέλλες, ανταποκρίτρια της «Καθημερινής». «Γυρίσατε, βλέπω, όλα πάλι στη φωλιά σας, πουλάκια μου» είπε η Σόφη, η γλυκύτερη, η πολύτιμη μητέρα τους, αυτή που τα ανάθρεψε, τα παρακολούθησε στις σπουδές τους, τα καμάρωνε στις εργασίες τους και στη νέα ζωή τους, αυτή της χάρισε τα τρία εγγόνια, τη Σοφία, την Πηνελόπη και τη Νεφέλη. Αυτό της το χαμόγελο είναι που λείπει από χθες τα ξημερώματα, το χαμόγελο της αγάπης και της φροντίδας που φώτισε όλη τους τη ζωή, λένε τα παιδιά της. «Είναι η κολόνα του σπιτιού μας, πάντα ήταν, από την αρχή» λέει, μέσα από τα δάκρυά του, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Η όμορφη, ξανθή, λεπτή Σοφία Λαναρά, που όλοι τη λέγαμε Σόφη, Αθηναία με τη γέννησή της, προερχόταν από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια της Νάουσας, αυτή που ανέπτυξε στην Ελλάδα τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το πτυχίο, ετοιμαζόταν για καριέρα, «αλλά –μιλάει ο Γιάννης Β.– το καλοκαίρι του 1967, στη χούντα, γνωριστήκαμε στην πλαζ της Βουλιαγμένης και τον Νοέμβριο του 1967 παντρευτήκαμε»… Αυτός ο μεγάλος έρωτας με την εξαιρετική συντροφικότητα, τα τέσσερα παιδιά που απέκτησαν, και με την αγόγγυστη –επιμένει στον χαρακτηρισμό ο Γιάννης– στήριξη της πολιτικής διαδρομής του, ως ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας –λένε οι στενοί φίλοι τους– κράτησε 48 ολόκληρα χρόνια αγάπης, όσο ο γάμος τους.

Μία άξια κοπέλα, που έζησε για την οικογένειά της και που στάθηκε δίπλα στον βουλευτή, υπουργό, ευρωβουλευτή Γιάννη Βαρβιτσιώτη, η Σόφη Βαρβιτσιώτη δεν ξέχασε και τα καθήκοντά της ως Ελληνίδα. Από πολύ μικρή ηλικία ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Παράλληλα, ως γυναίκα και μητέρα με συναίσθηση της κοινωνικής οφειλής, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος (ΑΔΗΠ), καθώς και του ιδρύματος «Ελίζα» που αγωνίζεται κατά της κακοποίησης των μικρών παιδιών. Αυτή η Σόφη αγωνίστηκε το ίδιο γενναία κατά της αρρώστιας που νίκησε τελικά, παίρνοντάς την, κυριολεκτικά, μέσα από την αγκαλιά του συζύγου της Γιάννη και των τεσσάρων παιδιών τους, που είναι έγκριτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας με διεθνή αναγνώριση. «Το ήξερε εδώ και πολύ καιρό πως αυτή τη φορά δεν θα νικούσε την ασθένεια. Δεν έλεγε τίποτα, δεν παραπονέθηκε ποτέ» λένε οι δικοί της και οι στενές φίλες της. «Εξαιρετικός άνθρωπος, μεγάλη καρδιά, η καλύτερη σύντροφος, πολύτιμη γυναίκα, η καλύτερη μητέρα» είναι τα δικά της, λεκτικά, παράσημα που της απονέμουν οι δικοί της και το στενό φιλικό της περιβάλλον. Στον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, τον Γιάννη της που τον φρόντιζε μια ζωή –που όταν ήταν κρατούμενος στη δικτατορία στη Δροσιά, το 1969, του πήγε τον Μιλτιάδη, το πρώτο τους παιδί, σημερινό πολιτικό και υπουργό της Ν.Δ., στην αγκαλιά της να τον δει– άφησε η Σόφη χαμογελώντας γλυκά την τελευταία της παραγγελία «να είμαστε ενωμένοι». Δύσκολο, πολύ δύσκολο δίχως τη Σόφη και το χαμόγελό της. Σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, ώρα 1, γίνεται η κηδεία της από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών. Με την οικογένειά της, ολόγυρά της, πέρασε την τελευταία νύχτα στο σπίτι της, η Σόφη, η αγαπημένη τους.

Σήμερα, αύριο και την Κυριακή 22/11/2015, για τον ανθρωπιστικό σκοπό της «Μέριμνας», η πρωτοβουλία των Φίλων της στο Ζάππειο Μέγαρο

Δύσκολα τα Χριστούγεννα εφέτος, όμως η κοινωνική ευαισθησία δεν μας επιτρέπει να σταματήσουμε να βοηθούμε, το κατά δύναμιν, αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Η «Μέριμνα», η εταιρεία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και στον θάνατο, έχει ως σημαντικότερη πηγή εσόδων της την Εορταγορά που διοργανώνουν και εθελοντικά στελεχώνουν οι Φίλοι της «Μέριμνας». Για δωδέκατη φορά εφέτος οι Φίλοι της «Μέριμνας» προσκαλούν στο Ζάππειο Μέγαρο, για να τιμήσουν τον μεγάλο σκοπό της «Μέριμνας», Αθηναίους, οικογένειες με τα παιδιά τους, ζευγάρια και συντροφιές για να κάνουν τα δώρα των εορτών που έρχονται από τη μεγάλη και πλούσια ποικιλία που έχει συγκεντρωθεί για τη φιλανθρωπική αυτή πρωτοβουλία στις μεγάλες αίθουσες του Ζαππείου. Καλόγουστα και σε χαμηλές τιμές τα δώρα στους πάγκους περιμένουν όλους μας να τα δούμε, να τα αποκτήσουμε, γιατί όλα τα έσοδα πηγαίνουν σε πολύ καλό σκοπό: θα διατεθούν εφέτος για την ενίσχυση των υπηρεσιών «Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα στο Σπίτι» και «Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο πένθος». Οι υπηρεσίες που παρέχει η «Μέριμνα» είναι δωρεάν και απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους που πάσχουν από μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια και τις οικογένειές τους, ή βιώνουν την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Στο στολισμένο Δέντρο, κάθε χρονιά, βρίσκονται γράμματα και σημειώματα από ανθρώπους που έχουν βιώσει τέτοιες δοκιμασίες και καταστάσεις και οι οποίοι δεν λησμονούν την αγάπη τους για τους δικούς τους και τους γράφουν με τα ονόματά τους, δεν ξεχνούν… Σημασία έχει να είμαστε δυνατοί, αυτό διδάσκει η ζωή, και ειδικά για τα παιδιά να προσφέρουμε αγάπη και βοήθεια. Για τον ανθρωπιστικό στόχο των Φίλων της «Μέριμνας» γνωστά και αγαπητά πρόσωπα από τον αθλητισμό, όπως Ολυμπιονίκες, και από το θέατρο, όπως οι ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, συμμετέχουν και δίνουν λάμψη στις αίθουσες. Για τα μικρά παιδιά, υπάρχουν παιχνίδια, δώρα, ζωγραφική προσώπου, για όλες τις ηλικίες, γλυκά, σπιτικές μαρμελάδες και από ντουλάπες επωνύμων ρούχα, τσάντες, παπούτσια, αλλά και κοσμήματα, γούρια, οτιδήποτε φέρνει στα σπίτια τη ζεστασιά των εορτών και βοηθά ουσιαστικά το έργο της «Μέριμνας» και των Φίλων της. Μία βόλτα στο Ζάππειο, λοιπόν, στο τριήμερο που αρχίζει από σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, από τις 5 το απόγευμα ώς τις 8, αύριο Σάββατο 21/11 από τις 10 το πρωί ώς τις 8, και την Κυριακή 22/11 από 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα. Καλή ανταπόκριση στον καλό σκοπό των Φίλων της «Μέριμνας»… Τηλεφοσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή