Γράμματα Αναγνωστών

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα γεγονός από την Κατοχή

Κύριε διευθυντά

Νομίζω καθήκον μου να επισημάνω σπουδαίο γεγονός από την Κατοχή, σωστικό του λαού των Αθηνών από τη λιμοκτονία, και να μνημονεύσω τα πρόσωπα που συνέβαλαν σ’ αυτό, άξια της ευγνωμοσύνης μας.

Ο καθολικός επίσκοπος στην Κωνσταντινούπολη Roncali μετά πρόσκληση – έκκληση του υπουργού τότε καθηγητού Θεολογίας Νικολάου Λούβαρη, ήλθε στην Αθήνα και διαπίστωσε τον κίνδυνο λιμοκτονίας του λαού των Αθηνών. Ετίμησε το καθήκον του:  διεκτραγώδησε την κατάσταση προς τον Πάπα και ζήτησε την επέμβασή του. Ο Πάπας επέτυχε να δεχθεί ο Μουσολίνι εφοδιασμό σε τρόφιμα του λαού των Αθηνών με πλοία μη εμπόλεμου κράτους, συμφώνησε προς αυτό και ο Χίτλερ. Χρειαζόταν όμως η συναίνεση και της άλλης πλευράς. Και ο Τσώρτσιλ πρόβαλε ανένδοτη άρνηση. Συνέβη  όμως τότε να μεταβεί στην Αμερική προς διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο Ρούσβελτ. Οι Ελληνες της Αμερικής τού ζήτησαν με πλήθος ατομικά τηλεγραφήματα, να συμφωνήσει και αυτός. Παρέμεινε ανένδοτος. Συγκρότησαν τότε ειδική επιτροπή με πρόεδρο την   Ελεονώρα Ρούσβελτ. Και αυτή επέτυχε να κάμψει την αδιαλλαξία του Τσώρτσιλ, καθώς αυτός είχε ανάγκη τη βοήθεια του συζύγου της.

Και τότε η κυβέρνηση της Ελλάδος στο Κάιρο έσπευσε και με δύο πλοία, ένα τουρκικό, «το Κουρτουλούς» και ένα σουηδικό, το  «Χαλαρίν», εφοδίασε με τρόφιμα τον λαό των Αθηνών.

Κ. Ι. Δεσποτοπουλος – Ακαδημαϊκός

Μεταναστευτική πολιτική

Κύριε διευθυντά

Ηευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική έχει μεταφέρει την ευθύνη της διαχείρισης των συνεχόμενων/αυξανόμενων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες και δυσχεραίνει την προσπάθειά τους να διαχειριστούν το φαινόμενο μέσω περιοριστικών/σύνθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών/κανονισμών για τη νόμιμη μετανάστευση και το άσυλο, οδηγώντας έμμεσα μετανάστες-πρόσφυγες στην παράτυπη/παράνομη είσοδο/διαμονή στις χώρες αυτές.

Η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καλείται εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης να αναλάβει την άκρως δυσανάλογη ευθύνη διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Εντούτοις, ο χειρισμός του φαινομένου δεν αποτελεί ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό, και θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή λύση. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Eνωση (Ε.Ε.) να πιέσει χώρες προέλευσης που δεν ανταποκρίνονται στις πολιτικές επιστροφών, ώστε να δέχονται πίσω περισσότερους υπηκόους βάσει εφαρμογής υπογεγραμμένων συνθηκών επανεισδοχής και να καθιερώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες υποχρεωτικής εφαρμογής ρήτρας κατανομής/μετεγκατάστασης στα κράτη-μέλη του αριθμού μεταναστών/προσφύγων/αιτούντων άσυλο.

Απαραίτητα μέτρα είναι: χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις χώρες προέλευσης, ανάπτυξη ευρωπαϊκών και ενίσχυση εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στα θαλάσσια σύνορα προς αποφυγή ναυτικών τραγωδιών και εντοπισμό διακινητών και θυμάτων σωματεμπορίας, δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης, πρωτοβουλίες τερματισμού των συγκρούσεων (βλ. Συρία κ.ά.), δημιουργία πυλών εισόδου/ υποδοχής (hot spots) προσφύγων-μεταναστών στα κύρια σημεία εισόδου στην ελληνική επικράτεια (και στην Τουρκία κ.ά.) για διαχείριση των ροών, ταχύτερη επεξεργασία αιτημάτων ασύλου και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλαγές στα πρωτοκόλλα (Σένγκεν/Δουβλίνο) και στους όρους παροχής ασύλου δημιουργώντας ευρωπαϊκό άσυλο, προώθηση προγραμμάτων επαναπατρισμού και ενισχυμένη οικονομική/υλικοτεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. Καθοριστικής σημασίας μέτρα είναι: καταπολέμηση της αδήλωτης/άτυπης απασχόλησης/επισφαλούς, χαμηλού κύρους/χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, αποτελεσματική/ανθρωποκεντρική πολιτική επιστροφών, έμφαση στην κοινωνική ένταξη σε τοπικό/κοινοτικό επίπεδο και δίωξη κάθε μορφής ρατσισμού/ διακρίσεων και θα πρέπει να υποστηριχθούν και να εφαρμοστούν καθολικά από την ίδια την Ε.Ε.

Η δημιουργία μιας συνεκτικής, κεντρικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής θα πρέπει να βασίζεται σε σύγχρονες/λειτουργικές αρχές και να αποσκοπεί στην κοινωνική συνοχή, στην ασφάλεια, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην οικονομική ανάπτυξη.

Δρ Θεοδωρος Φουσκας -και Iωαννα Λαμπριανιδου – Πάντειο Πανεπιστήμιο/Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων

Οι πρόσφυγες

Κύριε διευθυντά

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στην κοινή γνώμη η αδιαφορία και η απάθεια που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσφυγικό δράμα που βιώνουν κάθε μέρα οι Σύροι πρόσφυγες, όταν ο πόλεμος τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να ζήσουν.

Και ενώ καθημερινά, συγκλονισμένοι, παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, όπου πνίγονται δεκάδες άνθρωποι και ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά, κανένας από τους ηγέτες της πολιτισμένης Ευρώπης δεν φαίνεται να συγκινείται. Κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται σοβαρά! Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους «κυρίους», όπως οι Ούγγροι, οι Αυστριακοί και οι Κροάτες, κλείνουν τα σύνορά τους και μας εγκαλούν γιατί κι εμείς δεν κάνουμε το ίδιο. Γιατί δεν μπορούμε, όπως μας κατηγορούν, να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, ενώ τους διαφεύγει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ερωπαϊκής Eνωσης στην οποία και εκείνοι μετέχουν έχοντας ανάλογες υποχρεώσεις, δηλώνουν δε, με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο, ότι παραμένουν απλοί… παρατηρητές στο προσφυγικό πρόβλημα!

Eτσι, οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες αφήνονται από την Ε.Ε. έρμαια στα χέρια των εγκληματιών Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι αντί αδράς αμοιβής αναλαμβάνουν, όπως τους υπόσχονται, να τους μεταφέρουν σε έναν καλύτερο τόπο, ενώ με τα σαπιοκάραβα, μέσα στα οποία τους στοιβάζουν, τις περισσότερες φορές αντί να τους βγάζουν στη στεριά, τους πετούν στη θάλασσα, για να αποφύγουν τις λιμενικές αρχές που περιπολούν στα χωρικά μας ύδατα.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έρχονται στη μνήμη μας τα λόγια του Αίαντα, όπως αναφέρει στην Ιλιάδα ο Oμηρος, όταν, απευθυνόμενος στους Αργείους, τους επιπλήττει για τη συμπεριφορά τους, για την ηττοπάθεια που έδειχναν απέναντι στους Τρώες οι οποίοι τους απειλούσαν να τους κάψουν τα πλοία! «Αιδώς, Αργείοι!» – «ντροπή σας, Αργείοι» τους έλεγε.

Ε, αυτή την ίδια φράση του Αίαντα έχει υποχρέωση να επαναλάβει, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πρόσφυγες, κάθε Eλληνας που διαφωνεί και οργίζεται με την απάνθρωπη συμπεριφορά των ηγετών της «πολιτισμένης» Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αιδώς, κύριοι Ευρωπαίοι». Πρέπει να ντρέπεστε για τη συμπεριφορά και την αδιάφορη στάση σας στο προσφυγικό δράμα που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Ηλιας Μαλεβιτης – Δικηγόρος, πρ. βουλευτής

Η εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ.

Κύριε διευθυντά

Πάνω από το «νεοδημοκρατικό» μικρόκοσμο αιωρείται εσχάτως το μέγα των καιρών ερώτημα: Ποιος άραγε από την ασημαντότητα της τετραϋποψηφιότητας των ηγετών του θα επικρατήσει στον θρόνο;

Ω, τι μέγα των καιρών δίλημμα αντιμετωπίζει η χώρα των Νεοελλήνων!

Σήμερα που ο λαός κυριολεκτικά καίγεται από την οικονομική κρίση, από τη φτώχεια, από την ανεργία, από τις φορολογικές καταιγίδες, από ένα διαρκώς ογκούμενο προσφυγικό τσουνάμι, ως και από κάποιον εχθρικό και ασταθή περίγυρο, οι ημέτεροι σωτήρες του κόμματος περί πολλά άλλα τυρβάζουν. Ο «ιερός» πόλεμος στην πανάθλια εσωτερική – κομματική διαμάχη καλά κρατεί. Επί τόσο δε μακρύ χρόνο, που ούτε εθνικές εκλογές ούτε δημοψηφίσματα ούτε καν αλλαγή (το 1974) του εθνικού καθεστώτος απαίτησαν.

Ετσι, οι… ιδιόφρονες τα εαυτών ανοήτως ζητούντες έχουν αφήσει ανοιχτό το γήπεδο για την ανελέητη δράση της κυβερνητικής συμπολίτευσης, αλλά και στις διάφορες μικροομάδες της ελάσσονος αντιπολίτευσης με ρευστό προσανατολισμό. Η δε κοινοβουλευτικά ισχυρότερη τούτων να υποθάλπει ανοιχτά νεοφασιστικές ιδέες. Ετσι, το κενό της ενδοσκοπούσας Ν.Δ. καλύπτεται ήδη από τα πιο πάνω φαινόμενα, ευθύνη αυτής. Και επειδή μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι, άφησε τους άφρονες να εμπέσουν όχι σε μία αλλά σε περισσότερες, κατ’ αίτημά τους, διαβρωτικές διαιρέσεις τηλεμαχιών. Ετσι για να καθρεπτιστεί και πάνω στο γυαλί πιο έντονα το μαύρο τους το χάλι.

Βρε άμυαλοι, μη άλλο εκτίθεστε δημόσια. Τι «δώρα» κουβαλάει ο καθένας σας το ξέρουμε όλοι, φίλοι, αντίπαλοι κι εχθροί ακόμα. Μαζευτείτε λίγο. Μπας και ευδοκήσει το εθνικό μας Αγιο Πνεύμα και σας φωτίσει. Δεν περιμένουμε άλλωστε τον μεγάλο ηγέτη από εσάς. Μικρό και τυπικό είναι στην ουσία του το πρόβλημά σας, που δεν είναι καθόλου δικό μας, έτσι όπως το έχετε καταντήσει.

Εμείς σας ξέρουμε όλους σας ως και τι από καθένα σας θα προκύψει. Για τούτο μία θα είναι και η απάντησή μας:

Η άρνηση της συμμετοχής μας στη φιέστα της εκλογής σας. Ξεφτιλίσατε τον θεσμό. Δεν θα μας κάνετε και συνένοχους των αμαρτιών σας. Και μες στην «τετράπλευρη» ερημία σας, κάντε μια κλήρωση μεταξύ σας και ό,τι ήθελε προκύψει. Για μας το ίδιο κάνει.

Σταματης Βασιλακος – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή