Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά αύριο το πρωί θα πάω να ψηφίσω για αρχηγό κόμματος. Για πολλούς λόγους. Το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρει όλους αλλά και γιατί η νυν κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πολλή ζωή ακόμη, οπότε ο νέος αρχηγός θα έχει άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο. Προσέρχομαι, λοιπόν, στην κομματική κάλπη με γνώμονα το άμεσο μέλλον.

Θα μπορεί ο νέος αρχηγός να χειριστεί τα ζητήματα που θέτει επιτακτικά η εποχή μας; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα, καθώς σε αυτήν την υπόθεση εμπεριέχονται όλα τα συνοδευτικά ερωτήματα που απασχολούν όλους όσοι είναι αντίθετοι στη νυν διακυβέρνηση. Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που προϋποθέτει και τη συμβίωση του νικητή με τους τρεις ηττημένους. Ενα άλλο μείζον θέμα είναι η πολυσυλλεκτικότητα της «νέας» Νέας Δημοκρατίας και η όποια δυνατότητα ανοίγματος προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Αλλά εκείνο, που προέχει είναι η αποσαφήνιση της πολιτικής της πρότασης. Αν ρωτήσει κανείς τους ψηφοφόρους, ασχέτως κομματικής προτίμησης ή βαθμού ψυχικού συνδέσμου με την πολιτική ζωή, θα λάβει διαφορετικές απαντήσεις για το ποιο τελικά είναι (ή για το ποιο θα έπρεπε να είναι) το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ. Επιζούν διάφορες λαϊκές αντιλήψεις. Οτι, π.χ., η Νέα Δημοκρατία έχει διαγράψει τον ιστορικό κύκλο της και ότι πρέπει να διαλυθεί. Αλλη άποψη λέει ότι πρέπει να αποσαφηνίσει ότι είναι κόμμα της Δεξιάς και να πάψει να φλερτάρει ενοχικά με την Κεντροαριστερά. Και μία ακόμη άποψη ισχυρίζεται ότι πρέπει να δημιουργήσει μία μεταρρυθμιστική πλατφόρμα για να συσπειρώσει τους κομματικά άστεγους του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου και να γυρίσει την πλάτη στην παλιά Δεξιά. Πολλά από αυτά τα ερωτήματα αποφεύγει να τα θέσει επίσημα το ίδιο το κόμμα.

Πολλοί, επίσης, είπαν ότι κακώς η Ν.Δ. προχώρησε σε εκλογές για νέο αρχηγό και μάλιστα με διαδικασία από λαϊκή βάση χωρίς πρώτα να έχει οριστεί ένα μέλλον για το κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Αύριο, όμως, έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να μετέχουν στην εκλογή του νέου προέδρου. Γνώμονας πρέπει να είναι, ποιος μπορεί να προκαλέσει δημιουργικό ρήγμα και να απελευθερώσει δυνάμεις σε έναν χώρο κουρασμένο, απογοητευμένο και αποπροσανατολισμένο. Η κινητικότητα είναι ούτως ή άλλως μεγάλη. Σημασία έχει να υπάρχει επιτάχυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή