49 χρόνια πρίν… 23/24-ΧI-1966

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕ, ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μαδρίτη, 22.- Ο αρχηγός του ισπανικού κράτους, στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο, ομιλών σήμερον επί 52 λεπτά της ώρας προς το Κοινοβούλιον της χώρας του (Κόρτες) ανεκοίνωσε νέας συνταγματικάς μεταρρυθμίσεις περιλαμβανομένας εις οργανικούς νόμους, που ανοίγουν την θύραν διά την εγκαθίδρυσιν εις την Ισπανίαν βασιλευομένης δημοκρατίας, μετά την αποχώρησίν του. Ο ηλικίας 74 ετών Καουντίλιο, ο οποίος διοικεί δικτατορικώς την χώραν του από 27 ετών, υπέβαλεν εις τα Κόρτες τούς εξ 67 άρθρων αποτελουμένους οργανικούς νόμους περί αναδιαρθρώσεως του πολιτεύματος εν Ισπανία, οι οποίοι θα ηδύναντο να συμβάλουν εις την κατάργησιν της δικτατορίας. Οι νόμοι αυτοί ενεκρίθησαν ομοφώνως διά βοής από τα μέλη των Κόρτες και ήδη θα τεθούν υπό την έγκρισιν του λαού δι’ εθνικού δημοψηφίσματος, που θα διεξαχθή την 14ην Δεκεμβρίου. Ο στρατηγός Φράνκο προειδοποίησε πάντως ότι θα συνεχισθή η απαγόρευσις της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων εις την Ισπανίαν. Δυνάμει των εγκριθέντων νόμων θα διορισθή εις την χώραν ο πρώτος πρωθυπουργός από του εμφυλίου πολέμου.

ΔΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ: Ο μάρτυς Νίκος Σαμψών καταθέτει [23 Νοεμβρίου 1966]: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ηγέτης του ΑΣΠΙΔΑ.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΜΕΛΗ, «ΤΑΞΙΔΙ»: Το έργον «Ταξίδι», του Θεσσαλονικέως ποιητού κ. Γ. Θέμελη, αναβιβάζεται σήμερον [24 Νοεμβρίου 1966] εις την μακεδονικήν πρωτεύουσαν από το Κρατικόν Θέατρον Βορείου Ελλάδος. Το «σκηνικόν αυτό παιγνίδι», που αποτελεί μίαν ανάπλασιν των ηρώων του θεάτρου σκιών, παίζεται κατά σκηνοθεσίαν Ευγ. Σπαθάρη και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ν. Τσακίρογλου, Αφροδίτη Λόντου, Βασ. Γκόπης, Δ. Βάγιας, Σούλα Δημητρίου κ.ά.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΤΜ: Παρίσιοι, Νοέμβριος.- Επαναστατικόν μηχάνημα αφηυρέθη υπό του γαλλικού κλάδου της Ι.Τ.Τ. Το μηχάνημα, τοποθετούμενο εντός και εκτός τραπεζών, παρέχει την δυνατότητα εις τους πελάτας να πραγματοποιούν όλας τας συναλλαγάς των.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή