Υπάρχει σωστή και λάθος διαχείριση

Υπάρχει σωστή και λάθος διαχείριση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, ενόσω συζητείται το ασφαλιστικό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να λένε αυτό που και από πολλούς άλλους θεωρείται αυτονόητο: «Αν δεν είχαν “κουρέψει” τα αποθεματικά των Ταμείων, κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε με το ασφαλιστικό σήμερα»!

Ακούσαμε, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, τον συμπράττοντα κυβερνητικό εταίρο κ. Καμμένο («mon ami le brûlé», που λένε και οι τηλεοπτικοί «Αμάν») να ζητεί Εξεταστική της Βουλής για τη διαχείριση των αποθεματικών.

Αυτά που δεν ακούσαμε και δεν πρόκειται να ακούσουμε, γιατί δεν συμφέρει «Το Σύστημα», είναι τους πραγματικούς λόγους του «κουρέματος», την πραγματική διαδικασία του «κουρέματος» και τις πραγματικές εξελίξεις των αποθεματικών μετά το «κούρεμα».

Επιτρέψτε μου να αναφέρω σήμερα ένα εκπληκτικό παράδειγμα όσων θα μπορούσαν και έπρεπε να έχουν γίνει ώστε να μιλάμε στα σοβαρά για διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

Λίγο πριν μπούμε στο ευρώ, το 2000, ο τότε διοικητής του ΙΚΑ καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, αξιοποιώντας σχετική διάταξη, δημιούργησε μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, μια ΑΕΔΑΚ με δύο αμοιβαία κεφάλαια, που ανέλαβαν να διαχειριστούν μέρος των αποθεματικών του μεγάλου μας Ταμείου, που ήσαν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα. Στο αμοιβαίο μπήκε και η Εθνική Τράπεζα, ως θεματοφύλακας του χαρτοφυλακίου, ενώ μικρή συμμετοχή πήρε και ο ασφαλιστικός οργανισμός ελεύθερων επαγγελματιών. Τη διαχείριση των αμοιβαίων συνεπικούρησαν εξωτερικοί συνεργάτες και κυρίως η Eurobank ΑΕΔΑΚ και Εθνική ΑΕΔΑΚ.

Δείτε τώρα τι κατάφερε αυτός ο πολύ απλός και πολύ συντηρητικός μηχανισμός. Χρησιμοποιώντας το φιλικό εργαλείο της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, προχώρησε σε τρεις μετρήσεις για την απόδοση που είχε το «Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών, Μικτό-Εσωτερικού».

Πρώτον, από την αμέσως μετά το «κούρεμα» εποχή, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου 2012 και σήμερα: θετική απόδοση 140% περίπου.

Δεύτερον, πριν από το «κούρεμα», την εποχή των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα, ήτοι τον Ιούνιο 2011 και σήμερα: θετική απόδοση σχεδόν 30%.

Τρίτον, μεταξύ Ιουνίου 2014, όταν κατέστη πιθανότατη η έλευση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα: απόδοση αρνητική κατά -20% περίπου.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό. Οι διαχειριστές του αμοιβαίου κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση των ελληνικών ομολόγων και να κρατήσουν ανέπαφο το κεφάλαιο που τους εμπιστεύθηκε το ΙΚΑ. Κατάφεραν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» του 2012, που τόσο ανησυχεί τις πολιτειακές αρχές. Δεν μπόρεσαν όμως να κάνουν τίποτε όταν οι πολιτικοί μας και κυρίως το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έριξαν την οικονομία στα βράχια. Από ποιον πρέπει να ζητηθούν ευθύνες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή