49 χρόνια πρίν… 3-ΧII-1966

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΟΝ ΚΙΝΗΜΑ: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρος Κωστόπουλος επί τη 22α επετείω της καταστολής του κομμουνιστικού κινήματος του 1944, εξέδωσε την κάτωθι ημερησίαν διαταγήν: «Αι ένοπλοι δυνάμεις της χώρας αποτίουν φόρον τιμής εις τους υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντας αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και άνδρας των Σωμάτων Ασφαλείας. Πλείσται υπήρξαν αι δραματικαί του έθνους στιγμαί κατά την τελευταίαν 30ετίαν, το αποκορύφωμά των όμως υπήρξεν η ερυθρά ανταρσία και η καταστροφική μανία του εσωτερικού μετώπου των κομμουνιστών. Εκκλησίαι εβεβηλώθησαν, σημαίαι κατεπατήθησαν, Ελληνες πολίται φρικτώς εβασανίσθησαν και εδολοφονήθησαν υπό των κομμουνιστών. Τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας και ειδικά το Σύνταγμα Χωροφυλακής του Μακρυγιάννη συνέβαλον αποτελεσματικώς εις την καταστολήν του Δεκεμβριανού κινήματος και αργότερον, παρά το πλευρόν των ενόπλων δυνάμεων, συνέβαλον εις την οριστικήν συντριβήν του ξενοκινήτου κομμουνισμού. Η μνήμη των πεσόντων ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας κατά τας μάχας του Δεκεμβρίου 1944 να παραμείνη αιωνία». (Στη φωτογραφία, βρετανικό άρμα στην Αθήνα. Με τα μπερέ, άνδρες του 5ου Σκωτικού Τάγματος Αλεξιπτωτιστών. Οι στρατιώτες με τις χλαίνες είναι των δυνάμεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξοπλισμένοι εκ των ενόντων, όπως δείχνουν το γερμανικό και το ιταλικό κράνος τους. Τέτοιας προέλευσης κράνη έφεραν και άνδρες του ΕΛΑΣ.)

BARON GUY DE ROTHSCHILD: Μετά ολιγοήμερον επίσκεψιν εις την Ελλάδα ανεχώρησε χθες εις Παρισίους ο βαρώνος Γκυ ντε Ρότσιλδ, πρόεδρος της «Ρενέ Ρουαγιάλ», η οποία ελέγχει το «Νικέλιον της Γαλλίας», συμμετέχων εις την εταιρείαν «Λάρκο», προς αξιοποίησιν των μεταλλευμάτων της Λαρύμνης. Ο βαρώνος Ρότσιλδ είχε συνομιλίας με οικονομικούς παράγοντας, επεσκέφθη το Λαύριον και παρεκάθησεν εις γεύμα μετά των κ. Ξενοφώντος Ζολώτα και Νικολάου Πορφυρογένη, διοικητών των Τραπεζών Ελλάδος και ΕΤΒΑ, του υποδιοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ιωάννου Πεσμαζόγλου και του κ. Μποδοσάκη – Αθανασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή