49 χρόνια πρίν… 9-ΧII-1966

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ»: Η μεγαλυτέρα θαλασσία τραγωδία των τελευταίων ετών εσημειώθη χθες, μετά 20ετίαν περίπου από το πολύνεκρον ναυάγιον του ατμοπλοίου «Χειμάρρα». Το οχηματαγωγόν «Ηράκλειον», κατευθυνόμενον από τα Χανιά εις τον Πειραιά, εβυθίσθη παρά την νησίδα Φαλκονέρα, όπου ενέπεσεν εις σφοδρόν αντικυκλώνα. Εκ των 206 επιβατών και των 70 μελών του πληρώματος διεσώθησαν μόνον 46. Εις διασωθείς εξέπνευσε συνεπεία τραυμάτων. Η πληροφορία του πολυνέκρου ναυαγίου εβύθισεν εις πένθος ολόκληρον την χώραν. Σκηναί αλλοφροσύνης εσημειώθησαν από τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων εις τα Χανιά και τον Πειραιά. […] Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος μετέσχεν εις τας ερεύνας περισυλλογής των ναυαγών, επιβαίνων αεροσκάφους «Ντακότα». Εις τον τόπον του ναυαγίου κατέπλευσαν άνω των 15 πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και του εμπορικού ναυτικού, καθώς και αμερικανικά και αγγλικά πολεμικά σκάφη. Αεροπλάνα και ελικόπτερα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας συνέχιζον καθ’ όλην την νύκτα τας ερεύνας με τους προβολείς των πλοίων και φωτοβολίδας, χωρίς μεγάλας ελπίδας επιτυχίας. […] Το ναυάγιον αποδίδεται εις την θραύσιν της μίας θύρας του οχηματαγωγού εκ της προσκρούσεως επ’ αυτής, αυτοκινήτου-ψυγείου, συνολικού βάρους 30 τόννων. Ο μέγας αριθμός των θυμάτων αποδίδεται εις την απότομον και βιαίαν εισροήν των υδάτων εις το κύτος του πλοίου, συνέπεια της οποίας υπήρξε, προφανώς, η ανατροπή του.

ΕΡΥΘΡΟΦΡΟΥΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΓΑΤΩΝ: Ουάσιγκτων, 8.– Εγνώσθη ότι 31 άτομα εφονεύθησαν και άλλα 380 ετραυματίσθησαν εις προσφάτους συμπλοκάς μεταξύ ερυθροφρουρών και εργατών, που εσημειώθησαν εις Γούσι της ανατολικής Κίνας, εις Τσουγκίγκ της δυτικής Κίνας και εις Σαγκάην.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ:  (Τα νέα βιβλία.) Γ. Ξ. Στογιαννίδη: «Ενοχή αθωότητος». Ποιήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 57. Θεσσαλονίκη 1966.

MAURICE DRUON: Παρίσιοι, 8.– Ο κ. Μωρίς Ντρυόν εξελέγη σήμερον το απόγευμα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή