49 χρόνια πρίν στην «Κ» 13.XII.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 13.XII.1966

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Θεσσαλονίκη, 12.- (Του απεσταλμένου μας κ. Στάμου Ζούλα.) Με αγέρωχον ύφος, σταθεράν φωνήν και κρυστάλλινα επιχειρήματα, απελογήθη σήμερον εις το Κακουργιοδικείον Θεσσαλονίκης ο κατηγορούμενος διά παράβασιν καθήκοντος εις την υπόθεσιν Λαμπράκη στρατηγός Χωροφυλακής κ. Κ. Μήτσου. Δηλώσας εκ προοιμίου ότι αναλαμβάνει κάθε αστυνομικήν ευθύνην οποθενδήποτε προερχομένην διά τα γεγονότα της 22ας Μαΐου 1963, εξέφρασε την βαθυτάτην πικρίαν του διότι ως είπεν, οι άνθρωποι που τον έκριναν κατά το στάδιον της προδικασίας, δεν τον έπεισαν ότι ήσαν απηλλαγμένοι προκαταλήψεως. […] Ο στρατηγός κ. Μήτσου εν αρχή είπεν, ότι η υπόθεσις Λαμπράκη συνεκλόνισε το πανελλήνιον και αναμφισβητήτως προ της υποθέσεως αυτής θα σταθή με ιδιαιτέραν προσοχήν ο ιστορικός της αύριον. Ο αδέκαστος όμως ιστορικός –προσέθεσεν– ασφαλώς δεν θα αρυσθή τας πληροφορίας του από βιβλία, ως αυτό που εκυκλοφόρησαν εις την αίθουσαν αυτήν και εχρησιμοποιήθη ως οδηγός εις ενίους εκ των παραγόντων της δίκης αυτής. (Σ.Σ. Ηννόει προφανώς πολυσέλιδον βιβλίον δημοσιογράφου της «Αυγής» περί της υποθέσεως.) [Σημ. «Φ»: Πρόκειται για τον Κεφαλλονίτη Γιάννη Βούλτεψη ο οποίος είχε συγκεντρώσει και συνδυάσει επιτυχώς πολλά δεδομένα της δολοφονίας Λαμπράκη τα οποία –πριν από την δίκη και χωρίς την έγκριση της ΕΔΑ– εκυκλοφόρησε σε βιβλίο, σε επιμέλεια Γιάννη Γαλανόπουλου, με τίτλο «Υπόθεση Λαμπράκη», εκδόσεις Μέδα, Αθήνα 1966. Ο παράγων της δίκης που αναφέρει ο Μήτσου είναι ο, επίσης Κεφαλλονίτης, εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας, ο οποίος σύμφωνα με την μαρτυρία του Βίκτωρος Νέτα είχε το βιβλίο πάνω στην έδρα, το συμβουλευόταν και το αποκαλούσε «Κοράνιον».]

ΜΝΗΜΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ: Την Κυριακήν ετελέσθη υπό του Συλλόγου [Συγγενών] Θυμάτων Κομμουνιστικής Θηριωδίας εις την Μητρόπολιν, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων του Δεκεμβριανού κινήματος. Παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Παπασπύρου, οι υπουργοί κ.κ. Γ. Μελάς, Εμ. Κοθρής και Ι. Γκλαβάνης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Παπαδημητρίου, οι βουλευταί κ.κ. Κ. Μανιαδάκης, Δ. Βουρδουμπάς και Δ. Βρανόπουλος, οι αρχηγοί των Επιτελείων και Σωμάτων Ασφαλείας και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.

ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΒΑΡΒΟΓΛΗ: Η τακτική εκπομπή της κ. Αθηνάς Σπανούδη «Μουσικά Θέματα» είναι σήμερον (Εθνικόν Πρόγραμμα του ΕΙΡ, 9 μ.μ.) αφιερωμένη εις την συμπλήρωσιν των 80 χρόνων του συνθέτου κ. Μ. Βάρβογλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή