Η εύθραυστη συγκυρία και το φάντασμα του Grexit

Η εύθραυστη συγκυρία και το φάντασμα του Grexit

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η οικονομία θα «γυρίσει» οπωσδήποτε στο δεύτερο μισό του νέου έτους. «Τα δύσκολα θα τελειώσουν με τον ερχομό του καλοκαιριού», λένε όσοι ασχολούνται πιο συστηματικά με την παρούσα διαπραγμάτευση, εξηγώντας ότι μέχρι τότε «θα έχουμε τελείωσε με το δύσκολο μέρος του μνημονίου», θα έχει απορροφηθεί η ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η οικονομία και, κυρίως, «η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναπνεύσει» έχοντας «στην τσέπη» μια καλή μακρόπνοη λύση για τη διευθέτηση του χρέους.

Οι εμπειρότεροι μεταξύ των τεχνοκρατών που δουλεύουν για λογαριασμό του κουαρτέτου των δανειστών θεωρούν την ανάλυση αυτή εξαιρετικά ανεδαφική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλες πρωτεύουσες επιθυμούν διακαώς τη σταθερότητα στην Ελλάδα και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Ομως, το περιστατικό με την πραξικοπηματική προώθηση διατάξεων που ενισχύουν τον κομματικό έλεγχο στον κρατικό τομέα έδειξε ότι τα περιθώρια που διαθέτει είναι πολύ μικρά. Είναι βέβαιο ότι η ομάδα βολονταριστών γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα θα προκαλέσει και πάλι την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την απομάκρυνση του οποίου επιθυμεί διακαώς. «Αν οι Ευρωπαίοι δέχονται μερική και επιλεκτική εφαρμογή του προγράμματος και συνεχίσουν να δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση χρήματα απλώς και μόνον για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν εφαρμόζει τίποτε από όσα νομοθετεί, τότε «το ορθόν για το Ταμείο είναι να απομακρυνθεί», πιστεύουν παράγοντες που είναι σε θέση να επηρεάσουν τις σχετικές αποφάσεις.

Βεβαίως, η κυβέρνηση Τσίπρα αρκείται στη διάχυτη πεποίθηση ότι η οικονομία θα γυρίσει το αργότερο σε έξι με οκτώ μήνες από σήμερα. Είναι αλήθεια ότι όσοι με έγκυρο τρόπο παρακολουθούν τις εξελίξεις συμφωνούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επιστροφής σε θετικό έδαφος μετά το καλοκαίρι.

Η κοινή πεποίθηση των αναλυτών δίνει 55%-65% πιθανότητες σε μια θετική στροφή. Είναι προφανώς πολύ λίγες και περιγράφουν μια μάλλον εύθραυστη συγκυρία. Υπάρχουν, όπως οι ίδιοι πιστεύουν, τουλάχιστον 30% πιθανότητες να έχουμε μια νέα απώλεια εμπιστοσύνης. Λιγότερο πιθανό θεωρούν να παραμείνουν τα πράγματα αποτελματωμένα, όπως είναι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το ΑΕΠ θα έχει αρνητικό πρόσημο και το 2016. Είτε γράψει -1% είτε μια μικρότερη διολίσθηση, η χώρα θα έχει παραμείνει σε ύφεση. Η αφαίμαξη 6 δισεκατομμυρίων νέων φόρων και η διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου αποτελούν ουσιαστικό εμπόδιο.

Η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να βρεθεί ξανά χωρίς χρήματα λίγο πριν από το ελληνικό Πάσχα. Εχει ήδη σπαταλήσει όλα τα αποθεματικά της καθώς και το κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων (περί τα 10 δισ.), όπως αποκαλύπτει η συζητούμενη πρόταση ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος! Μόνη διέξοδος είναι η επιτάχυνση των συμφωνιών που απαιτεί η θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Παρίσι εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αν ο κ. Τσίπρας δεν στραφεί προς το Κέντρο, κερδίζοντας την υποστήριξη Συμπαράταξης και Κεντρώων. Αν αντιθέτως η κυβέρνηση αποκτήσει επαρκή πολιτικό ορίζοντα και κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, το φάντασμα του Grexit θα παραμείνει απόμακρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή