Εκλογές, αλλά και συλλαλητήριο

Εκλογές, αλλά και συλλαλητήριο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυβαν πολλές εκπλήξεις οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, με πρώτη και μεγαλύτερη τη συμμετοχή του κόσμου. Ελάχιστοι περίμεναν ότι οι ψηφοφόροι θα έφταναν τις 400.000, ενώ ήταν αρκετοί και εκείνοι που πήγαν να ψηφίσουν, αλλά «εγκατέλειψαν» λόγω της πολύωρης αναμονής. Με την επισήμανση ότι ένα μεγάλο μέρος του πλήθους αυτού ήθελε ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Διότι, όπως αποδείχθηκε, οι προχθεσινές εκλογές της Ν.Δ. είχαν επίσης τη μορφή συλλαλητηρίου κατά της κυβερνητικής συμπεριφοράς και πολιτικής. Εξέφρασαν την επιθυμία ενός μέρους των πολιτών να αποκτήσει η χώρα αντιπολίτευση που ο λόγος της θα μετράει και θα λαμβάνεται υπ’ όψιν, ώστε να μην «αλωνίζει» ανενόχλητη η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αναμφίβολα, η μεγάλη προσέλευση στα εκλογικά κέντρα της Ν.Δ. ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός για το ίδιο το κόμμα, γιατί έδειξε ότι παραμένει ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Μόνο αρνητικό σημείο, ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν. Αγνωστο αν κατά πόσον και προς ποια κατεύθυνση το γεγονός αυτό επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά ενώ «η πρωτιά» του Ευ. Μεϊμαράκη αναμενόταν, η δεύτερη θέση που πήρε άνετα ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν έκπληξη, σε συνδυασμό βεβαίως με την τρίτη θέση που κατέλαβε ο Απ. Τζιτζικώστας. Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «ανέβαινε» τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι το ποσοστό του θα τον καθιστούσε διεκδικητή με αξιώσεις της ηγεσίας του κόμματος.

Για πολλούς, η μάχη που αναμένεται να γίνει, εν όψει του δεύτερου γύρου, είναι μεταξύ των «καραμανλικών» και των «μητσοτακικών» για να αποφασισθεί ο έλεγχος του κόμματος από τους μεν ή τους δε. Τέτοια διάσταση όντως υπάρχει, αλλά δεν είναι η μόνη. Τόσο ο Ευ. Μεϊμαράκης όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχουν φροντίσει να δώσουν και άλλα χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά τους. Τρίτοι κύκλοι τους θέλουν εκπροσώπους δύο φατριών, πολύ περισσότερο απ’ όσο θεωρούν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Αν και αμφότεροι εκφράζουν την Κεντροδεξιά και φιλοευρωπαϊκή πλευρά του κόμματος, η μάχη θα δοθεί πάνω στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας περισσότερο φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που θα συμπορεύεται με εκσυγχρονισμό κομματικών και κρατικών δομών και μιας περισσότερο παραδοσιακής γραμμής που χάραξε η Ν.Δ., πλαίσιο των πεποιθήσεων της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς».

Η μάχη θα είναι αμφίρροπη και θα κριθεί από παράγοντες πέραν των ποσοστιαίων μονάδων που χώρισαν τον Ευ. Μεϊμαράκη από τον Κυρ. Μητσοτάκη στον πρώτο γύρο. Θα την κρίνουν το μέγεθος της συμμετοχής και η στήριξη που θα δώσουν στον ένα ή τον άλλο όσοι ψήφισαν τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Απ. Τζιτζικώστα. Η προσδοκία, πάντως, για άσκηση «σκληρής» αντιπολίτευσης από όποιον επικρατήσει είναι ενιαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή