49 χρόνια πρίν… 23-ΧΙΙ-1966

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Ωρκίσθη χθες την 11ην π.μ. ενώπιον του Βασιλέως η κυβέρνησις μεταβατικού χαρακτήρος, υπό τον διοικητήν της Εθνικής Τραπέζης, πρώην υπηρεσιακόν πρωθυπουργόν, κ. Ιωάννην Παρασκευόπουλον.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά την ορκωμοσίαν της κυβερνήσεως, ο Βασιλεύς απηύθυνε προς τον ελληνικόν λαόν το ακόλουθον διάγγελμα: « […] Εκρινα ότι επέστη η στιγμή διά τον σχηματισμόν κυβερνήσεως ήτις θα παρασκευάση την χώραν δι’ εκλογάς. […] Αι εκλογαί θέλουσι διεξαχθή περί τα τέλη Μαΐου 1967. Θέλει δε εν τω μεταξύ η νέα κυβέρνησις καταβάλει πάσαν προσπάθειαν ίνα ενισχυθούν έτι πλέον απανταχού της χώρας αι συνθήκαι τάξεως και ηρεμίας. […] Εις την ανάγκην αυτήν ανταποκρίνεται η επιλογή μου προσωπικοτήτων εξω-πολιτικών, εγνωσμένης αμεροληψίας και υψηλού ήθους. […] Απευθύνω […] μήνυμα πίστεως εις ένα καλύτερον μέλλον εν τω πλαισίω του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. […]».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου […] προέβη εις τας ακολούθους δηλώσεις: « […] 2. Το βασικόν αίτημα της Ε.Κ. ήτο η ενέργεια εκλογών προς αποκατάστασιν της λαϊκής κυριαρχίας. Και ο Βασιλεύς, αυτοπροσώπως, υπεσχέθη την ενέργειαν εκλογών. Εκφράζομεν διά τούτο την ικανοποίησιν της Ε.Κ. 3. […] Ο Βασιλεύς […] υπεσχέθη την ελευθέραν έκφρασιν της βουλήσεως του λαού. Η Ε.Κ. εκφράζει και διά τούτο ικανοποίησιν. 4. […] Κατά τας αρχάς Φεβρουαρίου θα ήτο δυνατόν να προκηρυχθούν αι εκλογαί διά τον Μάρτιον. Και τίθεται το ερώτημα: Διατί να προστεθούν δύο επιπλέον μήνες, ο Απρίλιος και ο Μάιος; […] Αυτή η επιπλέον δίμηνος παραμονή [της κυβερνήσεως] είναι όχι μόνον άσκοπος, αλλά και επιβλαβής διά την χώραν. […] Θέλομεν να ελπίζωμεν ότι ο Βασιλεύς […] θα συντομεύση τον χρόνον των εκλογών. […] 6. [Οι υπουργοί της κυβερνήσεως Παρασκευοπούλου] δεν είναι δυστυχώς “εγνωσμένης αμεροληψίας”. Είναι αντιθέτως εγνωσμένης και εμπαθούς μεροληψίας. […]».

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΥ: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ κ. Ηλίας Ηλιού εις ομιλίαν του εις το θέατρον «Παπαϊωάννου» εξέφρασε την αντίθεσιν της ΕΔΑ προς την κυβέρνησιν Παρασκευοπούλου […] και κατηγόρησεν την ηγεσίαν της Ε.Κ. ότι «συμβιβασμένη στο παρασκήνιο με την ΕΡΕ μεταβάλλει αναγκαστικά ποιότητα […]».

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ: Εις το Θέατρον Τέχνης ανεβιβάσθη χθες το βράδυ η σάτιρα του κ. Ιακ. Καμπανέλλη «Οδυσσέα γύρισε σπίτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή