49 χρόνια πρίν… 28-ΧΙΙ-1966

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου προέβαλε και εις το προσκήνιον την θέσιν, την οποίαν υπεστήριζε μέχρι προχθές εις τα κομματικά παρασκήνια, διά δηλώσεών του, αι οποίαι εδημοσιεύθησαν εις εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος. [Σημ. «Φ»: Στην εφημερίδα «Μακεδονία».] Διά των δηλώσεών του αυτών, ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου: 1. Προβαίνει εις εκκλησιν προς τον πατέρα του να αναθεωρήση την απόφασίν του περί υπερψηφίσεως της κυβερνήσεως Παρασκευοπούλου. 2. Προβαίνει εις έκκλησιν προς τους βουλευτάς της Ενώσεως Κέντρου να καταψηφίσουν την κυβέρνησιν. 3. Ασκεί δριμείαν κριτικήν κατά του πατρός του, τον οποίον καταγγέλλει εμμέσως ως παραβάτην των αρχών της Ε.Κ. και των αποφάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδος της. 4. Εξαπολύει οξυτάτην επίθεσιν κατά της κυβερνήσεως, ομιλών περί «ανακτορικών ανδρεικέλων και εκπροσώπων της ολιγαρχίας και του ΙΔΕΑ», εν πλήρει ευθυγραμμίσει με την ΕΔΑ. Ωρισμένοι παράγοντες παρετήρουν ότι πρόκειται περί εκδηλώσεως, η οποία, λόγω της συνδεούσης τον πατέρα με τον υιόν σχέσεως, δεν έχει προηγούμενον και άλλοι ότι δεν αποκλείεται η συμπαιγνία υπό την έννοιαν, ότι έχει προβλεφθή και ο «συμβιβασμός». […]

ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥ: Τόκυο, Δεκέμβριος.– Κατά τον Κινέζον πρωθυπουργόν Τσου Εν Λάι, μερικά «διαφεύγοντα φαντάσματα και φάσματα προδίδουν ακόμη την πολιτιστικήν επανάστασιν της Κίνας και αρνούνται να ομολογήσουν τα λάθη των». Ο ραδιοσταθμός του Πεκίνου φέρει τον Κινέζον πρωθυπουργόν ως ειπόντα εις συγκέντρωσιν 100.000 και πλέον ατόμων, εις το Πεκίνον, τα ακόλουθα: «Πρέπει να εξουδετερώσωμεν τα αντεπαναστατικά στοιχεία που τολμούν να ζημιώνουν την πολιτιστικήν επανάστασιν».

ΣΑΜΟΥΗΛ ΙΩΣΗΦ ΑΓΚΝΟΝ:  (Ισραηλινός συγγραφέας, Βραβείο Νομπέλ 1966. Από συνέντευξη στον Στέλιο Ι. Αρτεμάκη) «Βάσις του έργου μου είναι τα πεπρωμένα του εβραϊσμού, αλλά πέραν αυτού ασχολείται ειλικρινώς με τον άνθρωπον. […] Οποιος διαβάζει τον Ομηρο και γνωρίζει τους ανθρώπους που περιγράφει και υμνεί, δεν βλέπει εδώ μονάχα τον Ελληνα, αλλά τον παγκόσμιον άνθρωπο. Το ίδιο συμβαίνει και με το έργο μου. Στηρίζεται εις το έθνος στο οποίο ανήκω, αλλά ενδιαφέρει γενικώς τον άνθρωπο, εις τον οποίον και αναφέρεται ουσιαστικώς».

ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΕΣΣΔ: Βαρκελώνη, Δεκέμβριος.– Αι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισπανίας και Σοβιετικής Ενώσεως διά την μετάβασιν της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μόσχας εις Ισπανίαν ευρίσκονται εις την τελικήν φάσιν των.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή