49 χρόνια πρίν… 31-ΧΙΙ-1966

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NICK THE GREEK: Νέα Υόρκη. Δεκέμβριος.- (Από άρθρο του Jeffry Blyth, του Βρετανού δημοσιογράφου που μπήκε στην Αβάνα πλάι στον Κάστρο το 1958-9.) Εις την χώραν αυτήν των μεγάλων και εντυπωσιακών χαρτοπαικτών, ο Νικ ο Ελλην, ο εκ Κρήτης Νικόλαος Δάνδολος, έγινεν ο «ασύγκριτος χαρτοπαίκτης». Μέχρι του προσφάτου θανάτου του [25 Δεκεμβρίου 1966] είχεν επιτύχει ένα… κύκλον εργασιών που υπερβαίνει τα 600.000.000 δολλάρια. Ομως η ιστορία των χαρτοπαικτικών «κόλπων» του θα επιζήση. Κάποτε ο Νικ έπαιζε πόκερ με έναν εκατομμυριούχον δικηγόρον, με αρχικήν «μίζαν» 20.000 δολλάρια. Κατόπιν παιγνιδίου που διήρκεσεν επί επτά ώρας, ο Νικ απεκόμισε κέρδη 550.000 δολλαρίων. Ο δικηγόρος, εκνευρισθείς, του παρετήρησε πειραγμένος: «Ετσι φεύγεις πάντοτε όταν κερδίζης;». Ο Νικ έβαλε την δέσμην των χρημάτων επάνω εις το τραπέζι, ανακάτεψε τα χαρτιά και τα απέθεσε πλησίον του και είπε: «Τραβήξετε ένα χαρτί. Το μεγαλύτερο θα τα πάρη όλα». Οπως διηγούνται τα… χαρτοπαικτικά χρονικά, ο δικηγόρος ωχρίασεν, αλλά δεν ανταπεκρίθη εις την πρόκλησιν του Ελληνος. Ο Νικ ενεθυλάκωσε  τα χρήματα  και εξήλθε καπνίζων  το πούρο του, χωρίς να δείξη καμμίαν συγκίνησιν. […] Τον τελευταίον καιρόν τα οικονομικά του δεν ευρίσκοντο εις ανθηράν κατάστασιν.  Προ 25ετίας είχε δηλώσει ότι 73 φοράς εις την ζωήν του είχε φθάσει εις το «νυν και αεί» και τα είχε διακυβεύσει «όλα για όλα», διά να γίνη ή εκατομμυριούχος ή να χρεωκοπήση. Η χαρτοπαιξία ήτο δι’ αυτόν μία επιστήμη, μία τέχνη, ένα πάθος. […].

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ: Ο συνθέτης ελαφράς μουσικής κ. Μ. Πλέσσας μετέβη εις Ηνωμένας Πολιτείας διά να συνεννοηθή με παράγοντας της Τηλεοράσεως, προκειμένου να γράψη μουσικήν διά σειράν ταινιών, αι οποίαι θα γυρισθούν εις διαφόρους χώρας και θα προβληθούν κατά την προσεχή θερινήν περίοδον από τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή