Ο Ντόριαν Γκρέι στα Βαλκάνια

Ο Ντόριαν Γκρέι στα Βαλκάνια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κατά τεκμήριον σοφότερος των σοφών, καθότι πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Αντώνης Λιάκος, αποχαιρέτησε το 2015 με μία ευχή: «Να ξαναδώσουμε στους εφήβους την εφηβεία που τους κλέψαμε». Προγραμματική δήλωση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από τον εβδομηντάχρονο παππούλη με το άγριο βλέμμα, που δηλοί αγωνιστικό σθένος και επαναστατική ετοιμότητα. Ρητορική γυροβολιά που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση και οι διάφοροι παρατρεχάμενοί της δεν λησμονούν τον λυρισμό της πλατείας των «αγανακτισμένων», τον φυσικό τους χώρο; Χώρια ο δωρεάν ναρκισσισμός του πάνσοφου, που αισθάνεται πως το μέλλον της νεολαίας κρέμεται από τις αποφάσεις του.

Μάλλον δεν πρόκειται για σύμπτωση. Μάλλον έχουμε να κάνουμε με προγραμματική σύγκλιση. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα που ο κ. Λιάκος υποσχόταν στους εφήβους την εφηβεία τους, ο σχεδόν συνομήλικός του κ. Βασίλης Λεβέντης υποσχόταν στη νεολαία ότι δεν πρόκειται να την απογοητεύσει. Διότι, όπως είπε χωρίς να σκάσει ούτε ένα χαμόγελο, αν μπει στην κυβέρνηση, έτσι, μόνον για να μπει, τότε θα απογοητεύσει τη νεολαία που στήριξε στην Ενωση Κεντρώων τις ελπίδες της. Εδώ το ύφος είναι μάλλον κουρασμένο από τους πολύχρονους τηλεοπτικούς αγώνες, το βλέμμα και η φωνή μειλίχια. Προδίδουν άνθρωπο που είναι συμφιλιωμένος με τον εαυτό του διότι πέτυχε τους στόχους του.

Η σύγκλιση απόψεων είναι μάλλον προφανής. Και όσοι εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποια είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Λεβέντη, όσοι προστρέχουν σε διάφορα παρασκήνια για να λύσουν το μέγα μυστήριο, ας μην καίνε αδίκως νευρώνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου του στον κόσμο της σοφίας κ. Λιάκο, και ο Βασίλης Λεβέντης έχουν ως προορισμό τη σωτηρία της νεολαίας του τόπου τούτου.

Ειλικρινά τους ζηλεύω. Να έχεις φτάσει σ’ αυτήν την ηλικία, να έχεις αποκτήσει τόση σοφία ώστε να γίνεις πρόεδρος των σοφών, όπως ο κ. Λιάκος, να καταφέρεις να σε πιστέψουν και τα ζώα –όπως διακηρύττει ο κ. Λεβέντης– και να αισθάνεσαι τόσο κοντά στους νέους.

Υποθέτω ότι ο πρόεδρος των σοφών δεν λέει λόγια του αέρα. Ηδη τα πρώτα βήματα της εκπαιδευτικής αναγέννησης δείχνουν πως οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν την κλεμμένη εφηβεία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Με την ευρεία έννοια του όρου. Διότι, όπως ο πρόεδρος των σοφών αισθάνεται κοντά στους εφήβους από το ύψος της ηλικίας του, γιατί να στερήσει αυτό το δικαίωμα σε άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν τη σοφία του αλλά έχουν την ηλικία του; Οθεν και η δικαίωση της κοινωνικής τάξης των αιωνίων φοιτητών.

Υποψιάζομαι πως πολλοί θα σκεφθήκατε πως τον ρόλο του πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέι στην περίπτωση τον έχει αναλάβει το σκίτσο του κ. Φίλη που λαμπρύνει την ιστοσελίδα του υπουργείου. Λάθος. Είναι η ίδια η νεολαία που οι σοφοί μας θεωρούν πως έχει γεράσει, ενώ οι ίδιοι μένουν νέοι, γι’ αυτό της δίνουν και πάλι το δικαίωμα να προβαίνει σε καταλήψεις ατιμωρητί και να εκλέγει πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, να κάνει δηλαδή ό,τι έκαναν οι ίδιοι που ήσαν, είναι και θα είναι έφηβοι.

Οσο για τον κ. Λεβέντη, αν δεν κάνω λάθος, την ιστορική περίοδο των εκπομπών του είχε ως αρχηγό της νεολαίας του κάποιον απόστρατο στρατηγό. Θα μου πείτε εδώ έχουμε έναν αιώνιο φοιτητή υπουργό Παιδείας, αυτό σε πείραξε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή