49 χρόνια πρίν στην «Κ» 10.Ι.1967

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 10.Ι.1967

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΧΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ: Πεκίνον, 9.- Ο αγών μεταξύ της ομάδος Μάο Τσε Τουγκ – Λιν Πιάο και των αντιπάλων της Λιού Σάο Τσι – Τεγκ Χσιάο Πιγκ – Τάο Τσου συνεχίζεται πάντοτε, συμφώνως προς συγκλινούσας εκ διαφόρων πηγών πληροφορίας, με αμείωτον έντασιν, εις τρόπον ώστε η χώρα να ευρίσκεται την στιγμήν αυτήν εις το χείλος εμφυλίου πολέμου. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πεκίνου επεβεβαίωσε σήμερον επισήμως ότι σφοδρά αντίδρασις σημειούται κατά της μορφωτικής επαναστάσεως εις Νανκίν, Σαγκάην, Καντώνα και άλλας περιοχάς της Κίνας. Ο ραδιοσταθμός ωμίλησε περί απεργιών και δολιοφθορών, απέδωσε δε την ευθύνην των ταραχών εις ένα ωρισμένον αριθμόν τοπικών κομμουνιστικών στελεχών, τα οποία –ως είπεν– ακολουθούν «την αστικήν οδόν». [Μάο και Λιού σε φωτογραφία του 1962. Ο δεύτερος πέθανε το 1969 ενώ ήταν πολιτικός κρατούμενος.]

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»: Λονδίνον, Ιανουάριος.- Η κυρία Λιού Σάο Τσι, σύζυγος του προέδρου της Κίνας, εχαρακτηρίσθη ως γυναίκα ελευθερίων ηθών εις προκηρύξεις που ετοιχοκολλήθησαν εις τοίχους οικιών του Πεκίνου. Οι Ερυθροί Φρουροί, των οποίων υπαρχηγός είναι η κυρία Μάο Τσε Τουγκ, ανήρτησαν και γελοιογραφίας της κυρίας Λιού. Η νέα αυτή επίθεσις κορυφώνει το μίσος μεταξύ των συζύγων του προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ: Οι «ανένδοτοι» φέρονται υποχωρήσαντες έναντι των «ενδοτικών» και η ενότης της Ενώσεως Κέντρου αποκατεστάθη, χάρις εις το ενωτικόν μήνυμα των «δημοκρατικών μαζών». Η εξέλιξις αυτή, η οποία εσημειώθη την Κυριακήν [8 Ιανουαρίου 1967], μετά την σύσκεψιν των 40 βουλευτών της Ε.Κ. που ηκολούθουν τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου, δεν εξέπληξε τους μη ανήκοντας εις την Ε.Κ. πολιτικούς παράγοντας, οι οποίοι εθεώρουν από 10ημέρου συμπεφωνημένην την συμφιλίωσιν. Εκπληξιν προεκάλεσε μόνον η επίσπευσις της αποκαταστάσεως της ενότητος. Μετά τας προχθεσινάς δηλώσεις του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, η ομάς των 40 [φίλων του βουλευτών] προσήλθεν εις την Βουλήν και ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου επεσκέφθη αργά την εσπέραν τον κ. Γεώργιον Παπανδρέου εις το Καστρί, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι της Ε.Κ. ωμίλουν περί αρτίας «θεατρικής παραστάσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή