Στον Ιορδάνη και στον Πηνειό

Στον Ιορδάνη και στον Πηνειό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει πάντα τις εκπλήξεις της η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων. Μια στο τόσο κάποιο περιστέρι (από τα μεταλλαγμένα των πόλεων) επιλέγει να ξεκουραστεί για λίγο επί της κεφαλής πολιτικού, όπως συνέβη προ ετών με τη φωτισμένη και καλοβαμμένη κορυφή του κ. Καρατζαφέρη. Ενίοτε ο σταυρός χάνεται στη λάσπη, αν τον έχουν πετάξει σε λιμνάζοντα νερά, οπότε απαιτούνται κανονικά αποστραγγιστικά έργα προς ανεύρεσή του· το Ιντερνετ φιλοξενεί ένα σπαρταριστό φιλμάκι από τον περυσινό αγιασμό στο Χέρσο του Κιλκίς, που μοιάζει σκηνοθετημένο στην ιλαρή υπερβολή του, μα δεν είναι.

Αλλοτε πάλι οι χριστιανοί που πέφτουν στα κρύα νερά, ποιος θα πιάσει πρώτος τον σταυρό ώστε να εξασφαλίσει τον ετήσιο εξαγιασμό του, διαπληκτίζονται αγρίως, υλοποιώντας με μάλλον πρωτότυπο τρόπο το μήνυμα της αγάπης. Και άλλοτε κάποιος ιερωμένος στήνει καβγά τρικούβερτο μπροστά στις κάμερες με μια διαμαρτυρόμενη πλην ορθόδοξη χριστιανή και την αναθεματίζει σαν «ιεχωβού», επειδή, γυναίκα αυτή, τόλμησε ν’ ανοίξει το στόμα της. Γερές μαρτυρίες όλα τούτα της απαράμιλλης, κάθε άλλο παρά καταναγκαστικής και τυπολατρικής ελληνικής εκδοχής του θρησκεύειν. Από κοντά όσα έθιμα κρατούν ακόμα στην ύπαιθρο χώρα, παγανιστικά περισσότερο παρά χριστιανικά.

Η όμορφη έκπληξη του φετινού Αγιασμού ήρθε από τη Λάρισα. Ο Γιώργος Φασούλας, της ναυταθλητικής ένωσης της πόλης, που έφτασε πρώτος τον σταυρό στα νερά του Πηνειού, είπε τα εξής, στ’ αλήθεια φωτισμένα, λόγια: «Εμείς πέφτουμε στα παγωμένα νερά για ευλογία και φώτιση και κάποιοι συνάνθρωποί μας για το όνειρο μιας καλύτερης ζωής». Στους πρόσφυγες ο νους του. Που συνέχισαν να πνίγονται στο Αιγαίο όσο η Ευρώπη «εόρταζε και δεν δεχόταν επισκέψεις».

Αντίθετα, κανένα στοιχείο έκπληξης δεν είχε η πολιτική εκμετάλλευση και της φετινής τελετής από ορισμένους ιεράρχες. Αλλωστε η νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης προσώπων του ίδιου φύλου έχει αποχαλινώσει την ιερή γλώσσα τους, για να φανεί έτσι για πολλοστή φορά ότι εννοούν το αξίωμά τους ως καθαρότατα κοσμικό. Προ ημερών ο άγιος Κορίνθου, μεταφράζοντας ιδιότροπα το του Παύλου «η αγάπη μακροθυμεί… πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει» (στην Προς Κορινθίους Α΄ επιστολή), ξέσπασε σε κατάρες κατά του πρωθυπουργού. Και στα Φώτα, ο άγιος Πειραιώς κι από κοντά ο κ. Τραγάκης της Ν.Δ. διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τη «μη κάλυψη» από την ΕΡΤ του Αγιασμού στον Πειραιά, τη στιγμή που και τα τρία κρατικά κανάλια υπερπρόβαλαν την τελετή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Οσο η Πολιτεία διστάζει, υπαναχωρεί, κάνει μισό βήμα μπροστά κι αμέσως έπειτα δύο και τρία πίσω, όσο δηλαδή αφήνει τον χωρισμό κράτους και Εκκλησίας απλή εξαγγελία, αυτά θα συμβαίνουν. Δεν θα υποστηρίξουν οι ΑΝΕΛ τον ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει χωριστική πρωτοβουλία; Ιδού μια θαυμάσια ευκαιρία για όσους της αντιπολίτευσης δηλώνουν Ευρωπαίοι να το αποδείξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή