Οι συνεργάτες του Κυριάκου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή συσχετισμών. Ο πολιτικά μετριοπαθής και οικονομικά φιλελεύθερος νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολλούς, και εκτός της σημερινής Ν.Δ. του 28%. Αρκεί να κινηθεί αξιοκρατικά και να δείξει ότι είναι ικανός για τις αναγκαίες υπερβάσεις.

Με μεταπτυχιακές σπουδές διεθνών σχέσεων στο Στάνφορντ, και διοίκησης επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ, αλλά και εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, έχει τα εφόδια να σηματοδοτήσει αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, αλλά και η πολιτική και η οικονομία της χώρας. Είναι από αυτούς που μπορούν να μιλήσουν ουσιαστικά για καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, διαθέτει αξιοπιστία έναντι των εταίρων. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, που οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι ο ηγέτης ενός κόμματος εξουσίας είναι πολέμιος του λαϊκισμού και υποστηρικτής της ανταγωνιστικότητας, και όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής. Εχουν συνεργασθεί μαζί του και γνωρίζουν ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει δημόσια αλλά και να εφαρμόσει στην πράξη αυτές τις αρχές.

Το επόμενο στοίχημα είναι η διεύρυνση της Ν.Δ. Αν κινηθεί σωστά, μπορεί να καταστήσει τη Ν.Δ. ελκυστική σε σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που είτε απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είτε ψήφισαν μικρότερα κόμματα, όπως το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων. Αν καταφέρει να εμπνεύσει, θα δημιουργήσει ρεύμα και θα απορροφήσει όμορες δυνάμεις.

Οι κραδασμοί στο πολιτικό σκηνικό θέτουν διλήμματα και στους «μικρότερους» παίκτες. Αν δεν αναλάβει σύντομα κάποιου είδους πρωτοβουλία, ο Σταύρος Θεοδωράκης κινδυνεύει να διολισθήσει στο περιθώριο. Αν θέτει ως προϋπόθεση να στρέψει ο κ. Μητσοτάκης το καράβι «σε πιο προοδευτικές όχθες», το λιμάνι θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο να τον υποδεχθεί. Εναπόκειται στον ίδιο να αποφασίσει αν θα συνεργασθεί και με ποιον. Πάντως, ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του. Ενδεικτική της διείσδυσης του νέου αρχηγού της Ν.Δ. στο πολιτικό κέντρο και του ευρύτερου προβληματισμού που δημιουργείται είναι και η μάλλον υπερβολική δήλωση της Φώφης Γεννηματά για την «άβυσσο» που τη χωρίζει από τον κ. Μητσοτάκη.

Για να κερδίσει στις εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να διεισδύσει στον μεσαίο χώρο. Καλείται, με δική του πρωτοβουλία, να συνθέσει. Οι καραμανλικοί βρέθηκαν απέναντί του, αλλά οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν, και εναπόκειται σε αυτόν να κάνει το πρώτο βήμα συσπείρωσης, αξιοποιώντας τους σοβαρούς και ικανούς ευρωπαϊστές, ακόμη και αυτούς που δεν τον στήριξαν προεκλογικά αλλά τώρα μπορούν να τον πλαισιώσουν και να τον ενδυναμώσουν.

Τα πρόσωπα που θα επιλέξει για συνεργάτες –το βράδυ της νίκης υπήρξαν κάποιες ατυχείς παρουσίες– θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα γραφής. Μια δύσπιστη κοινωνία θα τον κρίνει με αυστηρότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή