Ηγέτης του «ναι», όχι μόνο της Ν.Δ.

Ηγέτης του «ναι», όχι μόνο της Ν.Δ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολο να αποδειχθεί με αριθμούς και αναλύσεις, αλλά υπάρχει η αίσθηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη περισσότερο ως αρχηγός του 38,5% των πολιτών που πριν από μισό χρόνο ψήφισαν «Ναι» στο περιβόητο δημοψήφισμα και λιγότερο ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ασφαλώς κι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του «Ναι» ήταν και είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ένα επίσης σημαντικό ποσοστό είναι άνθρωποι που είναι λιγότερο δεμένοι με το συγκεκριμένο κόμμα και περισσότερο με τον εκσυγχρονισμό και τον φιλοευρωπαϊσμό. Ανθρωποι δηλαδή που κατά καιρούς ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και Το Ποτάμι, ίσως τη ΔΗΜΑΡ, και οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν μέρος στην εσωκομματική εκλογική δημοκρατία της Ν.Δ. για τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι σε αυτήν τη συγκυρία μόνον η Ν.Δ. μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος της κυβέρνησης, ο δεύτερος, ότι για να γίνει εναλλακτική λύση, θα έπρεπε να ξεφύγει από τα δεσμά του παρελθόντος και να αποκτήσει έναν πολιτικό λόγο ανάλογο με τις ανάγκες της εποχής. Και αυτό το πρόσφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυρίως, δίχως να λησμονείται ότι 3 στους 4 υποψηφίους για την ηγεσία ανήκουν στη νεότερη γενιά των πολιτικών της παράταξης και ευαγγελίζονταν την εξέλιξη, αν όχι τη ρήξη με το παρελθόν. Ο τρίτος λόγος ήταν η υιοθέτηση μιας κεντρώας φιλελεύθερης ρητορικής από τον Κ. Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη τοποθέτησή του υπέρ ενός μικρότερου και πιο αποτελεσματικού κράτους.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι σπουδαίοι λόγοι, που οι περισσότεροι έχουν αναφερθεί και αναλυθεί επαρκώς, οι οποίοι οδήγησαν στην «ήττα» Μεϊμαράκη και την «έκπληξη» Μητσοτάκη. Με την επισήμανση ότι το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει μια Νέα Δημοκρατία σε μεταβατική φάση από πλευράς νοοτροπίας και επομένως με διπλό πρόσωπο, καθώς το 47,5% που πήρε ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν είναι μικρό ποσοστό. Το στοίχημα, λοιπόν, για τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του, αλλά ταυτόχρονα να το οδηγήσει προς μια αληθινά κεντρώα, έστω κεντροδεξιά, εκσυγχρονιστική κατεύθυνση και μακριά από τον κρατικισμό, εφόσον αντιλαμβάνεται, όπως ο ίδιος διακηρύσσει, ότι απαιτείται διεύρυνση της βάσης και των στελεχών, προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία σχετικά σύντομα.

Με λίγα λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξελέγη και ήδη λειτουργεί ως πόλος συσπείρωσης δυνάμεων εκσυγχρονιστικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που συνορεύουν και περιβάλλουν το λεγόμενο Κέντρο. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υλοποίηση των προθέσεών του, όπως ο ίδιος τις διακηρύσσει και όπως εκλαμβάνονται από άλλα κόμματα. Μπορεί να αντιμετωπίσει εσωκομματικές αντιδράσεις και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που νιώθουν ότι απειλούνται, είναι αμυντική, ενώ της κυβέρνησης επιθετική.

Ολοι γνωρίζουν πως, αν τα καταφέρει, η πορεία του θα είναι εκ των πραγμάτων πολωτική, αν θέλει να φτάσει στη διεκδίκηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή