Κλειστά σύνορα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι η νέα «ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας» απέναντι στις μεταναστευτικές ροές στήνεται στα σύνορά μας με τη FYROM. Οι Ευρωπαίοι, πρωτοστατούντων των ηγετών των προερχόμενων από το πρώην ανατολικό μπλοκ χωρών (Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία κ.λπ.) ενισχύουν τα Σκόπια με τεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να κλείσουν εντελώς τον δρόμο των οικονομικών μεταναστών σε πρώτη φάση και, όπως εκτιμούν πολλοί, οσονούπω και των προσφύγων. Ο φράχτης της Ειδομένης έχει επεκταθεί σχεδόν παντού στη μεθόριο της ΠΓΔΜ ενώ πίσω από τα συρματοπλέγματα περιπολούν αστυνομικοί από τις Κροατία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, αλλά και τη Σερβία.

Ολες αυτές οι χώρες έσπευσαν, με την ευλογία και την οικονομική ενίσχυση των ισχυρών της Ε.Ε., να στείλουν δυνάμεις στα Σκόπια ώστε να ανακόψουν εκεί τις ροές προτού «χτυπήσουν» τη δική τους πόρτα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στην αρχή η «άμυνα» βγήκε στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Πλην όμως αποδείχθηκε αναποτελεσματική και επικίνδυνη, καθώς όχι μόνο δεν απέτρεψε τη συρροή μεταναστευτικών και προσφυγικών καραβανιών, αλλά απείλησε με υποδαύλιση εν υπνώσει εθνικισμών και αποσταθεροποίηση των σχέσεων χωρών, όπως η Σερβία και η Κροατία. Κατά τα φαινόμενα είναι θέμα χρόνου να κλείσει για τους μετανάστες η πύλη εξόδου από την Ελλάδα προς την Ευρώπη μέσω Ειδομένης, αν και τα κυκλώματα των διακινητών θα αναζητήσουν τρόπους για να περάσουν όσους μπορούν και πληρώνουν καλά.

Ο μέγας κίνδυνος για τη χώρα μας είναι να κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και για τους πρόσφυγες. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Επί του παρόντος κανείς δεν το λέει φωναχτά, όμως καταφθάνουν ανησυχητικά μηνύματα. Δανία και Σουηδία, χώρες της Σένγκεν, ανακοίνωσαν ελέγχους στα σύνορά τους. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραλάβει από την Ελλάδα προς φιλοξενία χίλιους τετρακόσιους πρόσφυγες πολέμου στη βάση του καταμερισμού που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ το κλίμα στη Γερμανία μετά και τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς είναι βαρύ για τους πρόσφυγες, και η καγκελάριος Μέρκελ πιέζεται να σκληρύνει την πολιτική της στο προσφυγικό.

Σιγά σιγά και καθώς πληθαίνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στον πλανήτη, η συμπάθεια για τους πρόσφυγες πολέμου εξανεμίζεται, δεν γίνεται σε επίπεδο κοινωνιών καμιά διάκρισή τους από τους μετανάστες και στη συνείδηση των διαρκώς αυξανόμενων φοβισμένων Ευρωπαίων πολιτών όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Οι συνθήκες, επομένως, για να κλείσουν οι Ευρωπαίοι παντελώς την πόρτα (και) στους πρόσφυγες ωριμάζουν και το «ιδανικότερο» σημείο να το κάνουν είναι τα βόρεια ελληνικά σύνορα, προοπτική εφιαλτική για την Ελλάδα, όπου ο σχεδιασμός για ενδεχόμενο εγκλωβισμό στην επικράτειά της μερικών δεκάδων χιλιάδων ή και περισσότερων προσφύγων παραμένει ανύπαρκτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή