Οριστικό διαζύγιο απ’ τον λαϊκισμό;

Οριστικό διαζύγιο απ’ τον λαϊκισμό;

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν αρκούμαστε στην ανέξοδη κριτική, εμείς παίρνουμε οριστικά διαζύγιο απ’ τον λαϊκισμό», δήλωσε χθες, κατά την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόσφατη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος χαιρετίστηκε από πολλούς (και από τον γράφοντα) ως νίκη κατά του λαϊκισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χρηματίσει υπουργός, και υπό αυτή την έννοια για πολλά μπορεί κάποιος να του ασκήσει κριτική, για το μόνο όμως που ουδείς, πιστεύω, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει είναι ότι υπέπεσε στο τόσο διαδεδομένο ατόπημα του λαϊκίζειν. Και, όπως φάνηκε, είναι μια πολιτική φιγούρα που στη συνείδηση πολλών απλών πολιτών είναι ταυτισμένη με όλα όσα δεν είναι λαϊκισμός.

Υπό ποια έννοια όμως; Η έννοια «λαϊκισμός» είναι ευρύτατη, στην πολιτική επιστήμη δεν έχει μονάχα αρνητικό πρόσημο, και οπωσδήποτε μια λεπτομερής ανάλυσή της θα υπερέβαινε τον περιορισμένο χώρο μιας εφημερίδας και θα χρειάζονταν τα φώτα ενός πολιτικού επιστήμονα. Επί του παρόντος εξετάζουμε τον λαϊκισμό ως δημαγωγία, ως κολακεία της μάζας, ως θολό πολιτικό λόγο. Μιας λοιπόν και ο γράφων εξέφρασε την παραπάνω άποψη, γιατί ακριβώς η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόεδρο της Ν.Δ. συνιστά «χτύπημα κατά του λαϊκισμού»;

Είναι λαϊκιστές οι μέχρι πρότινος εσωκομματικοί του αντίπαλοι; Ο κ. Μεϊμαράκης είναι λαϊκός αλλά δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί για λαϊκισμό· ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει εκείνη τη μακρά πολιτική διαδρομή ώστε να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα. Ορισμένοι θα αποδώσουν γνωρίσματα λαϊκισμού στον κ. Αδωνη Γεωργιάδη, επειδή φωνάζει πολύ, επειδή έχει περάσει από το ΛΑΟΣ. Επίσης, επειδή συχνά δείχνει όχι να εκφράζει τη γνώμη του αλλά να την προπαγανδίζει. Ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης, ειδικά ως υπουργός, πήρε δυσάρεστες αποφάσεις και δεν δίστασε να φανεί «αντιλαϊκός», ακολουθώντας, με το πάθος που τον διακρίνει, αυτό που ο ίδιος θεωρούσε πως είναι το σωστό για τη χώρα. Μπορεί, δηλαδή, στην τηλεόραση ο κ. Γεωργιάδης να λαϊκίζει, ως υπουργός όμως δεν έδειξε τέτοια στοιχεία.

Το σχόλιο ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά «χτύπημα στον λαϊκισμό» δεν αφορούσε τους πρώην εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά μια ευρύτερη, γενικευμένη, διαχυμένη στο κοινωνικό σύνολο αντίληψη πραγμάτων, στον αντίποδα της οποίας βρίσκεται ο πολιτικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάνω απ’ όλα όμως στέκομαι στο εξής: στην καθαρότητα του πολιτικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρώ πως μέτρησε πολύ κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Και, αν μη τι άλλο, λαϊκισμός είναι το αντίθετό του: ο θολός λόγος. Ή το τόσο ελληνικό και διαδεδομένο «θα τα βρούμε». Είναι επίσης οι αόριστες καταδίκες «σκοτεινών κέντρων που στοχεύουν στην πολιτική μου εξόντωση», κ.ο.κ.

Ευχής έργον ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τηρήσει αυτό το «διαζύγιο απ’ τον λαϊκισμό» που ανακοίνωσε χθες. Θα έχει μαζί του πολύ κόσμο – κυρίως ανθρώπους από τη νέα γενιά, που τόσο έχει ανάγκη ο ταλαιπωρημένος κεντροδεξιός χώρος. Δεν θα είναι εύκολο· αλλά θα αξίζει τον κόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή