Χαρούμενοι το 2017

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 θα είναι μια καλή χρονιά για τον πολιτισμό. Ας δούμε πιο μακριά στον ορίζοντα, γιατί αν περιοριστούμε στην πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προσώρας εξαντλείται σε αλλαγές προσώπων και Δ.Σ., και δεν φαίνεται να διαθέτει –τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί– κάποιο οραματικό σχέδιο, θα πέσουμε σε μεγαλύτερη κατάθλιψη από την ήδη υπάρχουσα. Το 2017 λοιπόν, ίσως και νωρίτερα, θα είναι πανέτοιμο το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Ενα έργο που αναμφίβολα θα λειτουργήσει ανανεωτικά στη ζωή της Αθήνας και όχι μόνο. Μέσα στο 2017 θα έχουμε και το άνοιγμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στο Παγκράτι. Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, όπως και στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», διότι η ιδιωτική πρωτοβουλία καταρτίζει χρονοδιαγράμματα, τα οποία φυσικά και τηρεί. Κι εδώ ας κάνουμε ένα δυσάρεστο διάλειμμα: Στο έτοιμο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) καθρεφτίζονται ως γνωστόν όλες οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ενα έτοιμο μουσείο δεν μπορεί να λειτουργήσει και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά δεν βλέπουμε άμεσα να ανοίγει τις πύλες του. Η θητεία της διευθύντριάς του Κατερίνας Κοσκινά έληξε προχθές, άγνωστο αν θα παραμείνει, σε περίπτωση που αντικατασταθεί, όποιος αναλάβει ίσως πρέπει να καταρτίσει εκ νέου μουσειολογική μελέτη, κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω καθυστέρηση.

Η σύγχρονη τέχνη πάντως θα ζήσει μεγάλες στιγμές στην Αθήνα το 2017, διότι η Documenta μάς έκανε το δώρο να γίνει η 14η διοργάνωση από Κάσελ και Αθήνα μαζί. Η πιο γνωστή εικαστική έκθεση στον κόσμο, εργοτάξιο ιδεών και τάσεων, επιλέγει την ελληνική πρωτεύουσα προσφέροντάς της την προστιθέμενη αξία του σοβαρότερου θεσμού της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας. Αν σε όλα αυτά τα καλά που περιμένουμε, προστεθεί και το άνοιγμα της Εθνικής Πινακοθήκης, που ναι μεν τοποθετείται χρονικά μέσα στο επόμενο έτος, αλλά διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις καθώς το έργο έχει συναντήσει αρκετές δυσκολίες, ο πολιτισμός θα έχει ένα ευτυχισμένο 2017.

Θα μου πείτε, από τώρα συζητάμε για το τι θα γίνει το 2017; Ναι, καλύτερα να φανταστούμε το ξέφωτο, από το να πνιγόμαστε καθημερινά από τα μισόλογα, τους υπαινιγμούς, τις μεθοδεύσεις πίσω από τα κλειστά γραφεία, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Το φως είναι πάντα προτιμότερο από τη σκιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή