Ενδείξεις αλλαγής του πολιτικού σκηνικού

Ενδείξεις αλλαγής του πολιτικού σκηνικού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε ταυτόχρονα μία δυναμική αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Το γεγονός επισημάνθηκε αμέσως από πολιτικούς αναλυτές, αλλά οι ορατές ενδείξεις είναι ότι αυτή η αλλαγή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, νωρίτερα από όσο αναμενόταν. Ισως γιατί συνδυάζεται ταυτόχρονα με δηλώσεις δυσφορίας και αντιδράσεις προς την κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι μεν με αφορμή το ασφαλιστικό κυρίως, οι δε με αφορμή παλινωδίες και καθυστερήσεις, αλλά και ανίχνευση αρνητικών διαθέσεων του πρωθυπουργού και διαφόρων υπουργών σχετικά με την υλοποίηση όρων του μνημονίου.

Δεν πέρασε λοιπόν ούτε μία εβδομάδα από τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, και η αναταραχή στον χώρο μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αισθητή. Που σημαίνει ότι ήταν σωστή η διάγνωση πως τα κόμματα του μεσαίου χώρου θα πιεστούν από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αυτός εκφράζει μια κεντροδεξιά περισσότερο κεντρώα και λιγότερο δεξιά, με σαφή πρόθεση να την προσαρμόσει πλήρως στις αρχές της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Αλλωστε με αυτό το προφίλ εξελέγη αρχηγός του κόμματός του και γι’ αυτό αμέσως φάνηκαν οι παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι και στην Ενωση Κεντρώων.

Σε πρώτη φάση το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ένιωσε την απειλή. Η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να δημιουργήσει ένα αμυντικό τείχος, τονίζοντας ότι χωρίζει «άβυσσος» το κόμμα της από τη Νέα Δημοκρατία, και διέγραψε χωρίς χρονοτριβή τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, που με τις δηλώσεις του πιθανότατα να προκάλεσε τη διαγραφή του ενσυνείδητα, καθώς εκλέγεται στη Λακωνία και πιθανόν να επιδιώκει την προσχώρησή του στη Ν.Δ., φοβούμενος ότι θα σαρώσει στην περιοχή του στις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει επίσης να αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες από την πλευρά της, σε μία προσπάθεια να αναβιώσει το εγχείρημα της ενοποίησης της κεντροαριστεράς.

Το Ποτάμι εκ των πραγμάτων απειλείται, αφού οι δομές του είναι ιδιαίτερα χαλαρές, δεν έχει ρίζες στην κοινωνία και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του θεωρούνται «εκσυγχρονιστές ευρωπαϊστές» και έχουν ψηφίσει κατά καιρούς τη Ν.Δ. Ετσι εξηγείται και η κατάθεση προτάσεων περί σταδιακής κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο, προκειμένου να υπερφαλαγγίσει τις θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Τέλος, ο Β. Λεβέντης επέλεξε την προσωπική επίθεση κατά του νέου αρχηγού της Ν.Δ. με κτυπήματα ακόμη και κάτω από τη μέση. Είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση νέων δημοσκοπήσεων, που θα αποτυπώσουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στη σημερινή συγκυρία.

Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη προκάλεσε αμηχανία, το λιγότερο, στην κυβέρνηση, η οποία πιέζεται σφόδρα λόγω ασφαλιστικού. Οι αντιδράσεις διαφόρων κλάδων έχουν αρχίσει με διαδηλώσεις και θα κλιμακωθούν, ενώ οι όποιες προοπτικές στήριξης από δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν μηδενισθεί. Γι’ αυτό και έχει μπει σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης του λαϊκίστικου προφίλ της. Οι υποσχέσεις για προσλήψεις χιλιάδων στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, η σύγκρουση με την Eldorado Gold στις Σκουριές, οι παρεμβάσεις σε ιδιωτικά σχολεία για να ικανοποιηθεί η ΟΙΕΛΕ, το χάιδεμα των αυτιών των δημοσίων υπαλλήλων από τον πρωθυπουργό, οι αποφάσεις υπέρ διαφόρων συντεχνιακών συμφερόντων, οι καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, οι ενέργειες που συμβάλλουν στην ισοπέδωση προς τα κάτω, αυτό τον στόχο έχουν και είναι βέβαιον ότι θα ακολουθήσουν και πολιτικές πρωτοβουλίες, ανάλογα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Δεν είναι δε τυχαίο ότι ο υπουργός Επικρατείας φρόντισε να καλέσει στο γραφείο του εκπροσώπους των δημοσκόπων, προφανώς για να τους… συμβουλεύσει.

Ολα αυτά δείχνουν ότι το 2016 θα είναι διαφορετικό από τον προηγούμενο χρόνο. Δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση (ούτε και για τη χώρα φυσικά), της οποίας η κυριαρχία αποκλείεται σχεδόν να είναι τόσο απόλυτη όσο πέρυσι, και δεν ξέρουμε ακόμη τι μπορεί να προκύψει, των εκλογών μη εξαιρουμένων, εφόσον διαπιστωθεί ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης μειώνεται, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελεί πόλο συσπείρωσης και η ανοχή που έδειχναν μέχρι πρόσφατα οι δανειστές όντως τελειώνει. Αλλωστε, ούτε το διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, αναμένεται να διευκολύνει την κατάσταση της χώρας. Αρα μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε πλέον στην αρχή εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να παραμείνει το ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή