ΑΠΟΨΕΙΣ

49 χρόνια πρίν… 22-Ι-1967

23s2filistwr1

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ: Αι τελευταίαι ανασκαφαί των Αρχανών και του παρακειμένου λόφου Φουρνί, που έγιναν υπό την διεύθυνσιν του κ. Γιάννη Σακελλαράκη (φωτογραφία), απεκάλυψαν μεταξύ άλλων και ιδιόρρυθμα κτίσματα, άνευ προηγουμένου εις τας μέχρι σήμερον ανασκαφικάς ερεύνας του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Μεταξύ αυτών είναι και ένας υπέργειος παλαιοανακτορικός θολωτός τάφος με διάφορα πλευρικά δωμάτια και με ιδιαίτερον ιερόν διά ταφικήν λατρείαν. Το εκπληκτικόν αυτό συγκρότημα είχε εις την κεντρικήν αίθουσαν θόλον, διαμέτρου πέντε μέτρων […] και εχρησιμοποιήθη συνεχώς περίπου από τον 18ον αιώνα έως το 1350 π.Χ. […] Εξαιρετικής σπουδαιότητος ήσαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών των αρχαιολόγων κ.κ. Γιάννη και Εφης Σαπουνά-Σακελλαράκη και μέσα εις την κωμόπολιν των Ανω Αρχανών. […] Χάρις εις το επιστημονικόν ενδιαφέρον του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κρήτης κ. Στυλιανού Αλεξίου κατέστη ήδη δυνατόν να εκτεθούν και πολλά από τα πλέον εντυπωσιακά νέα ευρήματα των Αρχανών εις το Μουσείον του Ηρακλείου. […].

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: Ο ζωγράφος κ. Γιάννης Τσαρούχης θα ομιλήση αναπτύσσων το θέμα: «Τι είναι ωραίο αντικείμενο», αύριον Δευτέραν, εις τα εντευκτήρια του Οργανισμού Χειροτεχνίας.

WITOLD MALCUZYNSKI: Η Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος δίδει αύριον, Δευτέραν, 8.30 μ.μ. την δεκάτην εφετεινήν συναυλίαν εις το εν Θεσσαλονίκη Θέατρον της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, υπό την διεύθυνσιν του κ. Σ. Μιχαηλίδη και με συμμετοχήν ως σολίστ του πιανίστα Βιτόλντ Μαλκουζύνσκι, ο οποίος θα ερμηνεύση το «Δεύτερον κοντσέρτο για πιάνο» του Σοπέν. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει την εισαγωγήν «Φιντέλιο» και την «Εβδόμην συμφωνίαν» του Μπετόβεν. [Σημ. «Φ»: Σημαντικός Πολωνός πιανίστας, ο Μαλκουζύνσκι, με διεθνή καριέρα ήδη από το 1939, έπαιξε στην Ευρώπη και στην Αμερική και με διάσημους μαέστρους όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος.]