Να ανοίξει η ΥΕΝΕΔ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Πολωνία. Η κυβέρνηση των συντηρητικών εθνικιστών θέλει να επαναπροσδιορίσει τον δημόσιο ρόλο των τηλεοπτικών σταθμών, επί το «εθνικότερον» και οι δημοσιογράφοι αντιδρούν. Η αρμόδια υπουργός όμως τους καθησυχάζει: «Οι αρετές του δημοσιογράφου είναι η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία. Αν στην τηλεόραση δεν μπορούν να σεβασθούν αυτούς τους κανόνες, οι δημοσιογράφοι μπορούν να ανησυχούν». Με πόση κομψότητα και πόση λιτότητα το είχε διατυπώσει ο δικός μας Νίκος Ζαχαριάδης; «Μπορείς να λες ό,τι θέλεις, αρκεί να λες το σωστό». Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Ευτυχώς εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης δεν χρειάζεται κανενός είδους επαναπροσδιορισμό, αφού είναι αυστηρά προσδιορισμένος. Η δική μας κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε ποτέ στους δημοσιογράφους να μην είναι αντικειμενικοί και η αξιοπιστία, ως γνωστόν, είναι μια αρετή που διακρίνει όλον τον δημόσιο βίο μας. Είναι γνωστό πως, αν κάποιος φωραθεί ψευδόμενος, παραδίδεται εις την χλεύη του κόσμου και καταδικάζεται στη σιωπή και την αφάνεια.

Οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε πως αυτές οι αρετές διασφαλίζονται από τη δημοκρατική πολυφωνία. Τρεις ολόκληρες συχνότητες καλύπτει η δημόσια τηλεόραση. Θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε και μία τέταρτη, μια ΥΕΝΕΔ φερ’ ειπείν, όμως δεν μπορούμε να απαιτούμε να γίνουν όλα και αμέσως. Δεν είναι λίγο ότι στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της η Αριστερά αποκατέστησε την αντικειμενική ενημέρωση που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και το κοινό καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού αγόγγυστα το τέλος.

Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για το ιδιωτικό τηλεοπτικό τοπίο. Εδώ κυριαρχούν κάτι συμφέροντα «να» -μετά συγχωρήσεως- και ένα χάος εξίσου «να». Επειδή όμως η κυβέρνηση ξυπνάει και κοιμάται με τον λαό στο μυαλό της πήρε την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει και εκεί τις συνθήκες της αντικειμενικής ενημέρωσης. Θα δώσει άδεια μόνον σε όσους αποδεδειγμένα θα λένε το σωστό και τους υπόλοιπους θα τους αφήσει να βυσσοδομούν απ’ τα υπόγεια. Και για να μην γίνονται ανοησίες, θέλει να ελέγχει και το ΕΣΡ – άνθρωποι είναι κι αυτοί, μπορεί να τους ξεφύγει κάτι.

Απορία: τα πιστεύουν όλ’ αυτά ή τα λένε έτσι για να περνάει η ώρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή