Ο «ταξικός» πόλεμος της κυβέρνησης

Ο «ταξικός» πόλεμος της κυβέρνησης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι αναζητούν «αφήγημα» στη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, τους δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά μας, θα πρέπει να έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι μετά την προχθεσινή εκδήλωση στο κλειστό γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου. Ο πολωτικός λόγος του πρωθυπουργού σκιαγράφησε παλιούς και νέους εχθρούς με κοινό παρονομαστή τον «ταξικό» χαρακτήρα των επιλογών της νέας κυβέρνησης: υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, κατ’ αρχήν σε επίπεδο ρητορικής.

Το «ταξικό» πρόσημο της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό υπογραμμίζεται διαρκώς από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Είπαμε εξαρχής πως η πρότασή μας θα είναι ταξικά μεροληπτική, να βοηθηθούν οι αδύναμοι και να τελειώνουμε με τη φοροδιαφυγή», είχε δηλώσει πρόσφατα.

Για αντίστοιχες «μεροληπτικές» ρυθμίσεις μάς έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση και για το φορολογικό αλλά και για τον νέο φόρο ακινήτων.

Μέσω της λύσης της ενιαίας φορολογικής κλίμακας, για παράδειγμα, επιχειρείται να ελαφρυνθούν ή ακόμη και να απαλλαγούν ολοκληρωτικά όσοι δηλώνουν τα λιγότερα. Προσοχή στη λέξη «δηλώνουν».

Οι «ταξικές» επιλογές της κυβέρνησης μπορεί να δίνουν τη χαριστική βολή στον ούτως ή άλλως αποσαθρωμένο και φορολογικά δοκιμαζόμενο παραγωγικό ιστό της χώρας αλλά αποδίδουν εκλογικά. Υστερα από επτά χρόνια ύφεσης, η σταδιακή «φτωχοποίηση» τμήματος της μεσαίας τάξης, σε συνδυασμό με την πάντα κραταιά «μικροφοροδιαφυγή», προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα προνομιακό ακροατήριο που ακούει βερεσέ για μεταρρυθμίσεις και θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την επιβίωσή του.

Οι αριθμοί δικαιώνουν την κυβερνητική στόχευση. Σε σύνολο 5,89 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων, ετήσιες οικογενειακές απολαβές έως 12.000 ευρώ δηλώνουν 3,7 εκατομμύρια οικογένειες με μέσο εισόδημα τις 4.324 ευρώ.

Ακολουθούν τα οικογενειακά εισοδήματα 12.000 – 20.000 ευρώ, με 1,1 εκατομμύριο οικογένειες να δηλώνουν κατά μέσο όρο 15.455 ευρώ. Στο επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο (20.000 – 30.000 ευρώ) καταγράφονται 555.000 φορολογικές δηλώσεις με μέσο εισόδημα 25.225 ευρώ. Και στην κατηγορία 30.000 – 50.000 ευρώ, βρίσκουμε 400.000 οικογένειες με μέσο εισόδημα 35.000 ευρώ. Οσο για τους «πλούσιους» (50.000 και πάνω), δεν ξεπερνούν τις 135.000 δηλώσεις.

Οταν λοιπόν οι «μη προνομιούχοι», κατά τον παπανδρεϊκό ευφημισμό, αγγίζουν το 60% (σύμφωνα με όσα δηλώνουμε στην εφορία, τουλάχιστον), η εκλογική σου δεξαμενή εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη από των αντιπάλων σου. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι κάνει τα πάντα για να διευρύνει τη δεξαμενή των νεόπτωχων. Η πολιτική της δεν δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας, αντίθετα φορολογεί άγρια όσους παράγουν ή δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους.

Αλλά έτσι η χώρα δεν πάει πουθενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή