Ο αλαζόνας και εριστικός Ερντογάν

Ο αλαζόνας και εριστικός Ερντογάν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν εριστικός στις συζητήσεις που είχε πριν από τρεις μήνες με τον Γιούνκερ και τον Τουσκ, απειλώντας να στείλει λεωφορεία με πρόσφυγες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Απαίτησε» διπλασιασμό των 3 δισ. που του προσέφερε η Ενωση, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν 400 δισ. για να σώσουν την Ελλάδα. Οταν ο Γιούνκερ του υπενθύμισε ότι η Ενωση εξετάζει τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών και την άρση της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων, εξαγριώθηκε και επέμεινε ότι η Ε.Ε. δεν έχει κάνει τίποτα για την Τουρκία. Χαρακτήρισε μάλιστα τον πρόεδρο της Κομισιόν «ασεβή». Ο λόγος για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώσει την αλαζονεία που τον διακρίνει.

Η επιθετική συμπεριφορά του έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος επειδή εισήλθε για 17 δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο και εκτόξευσε απειλές κατά της Ρωσίας. Στην αρχή μάλιστα «απαιτούσε» να του ζητήσει συγγνώμη ο Πούτιν. Πέρα από τις επίσημες μερικώς υποστηρικτικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το κλίμα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες είναι βαρύ για τον Ερντογάν. Κάποιοι τον περιγράφουν ως «απρόβλεπτο», άλλοι φθάνουν να μιλούν για «ψυχικά διαταραγμένο» άτομο. Οπως τόνιζε εμφατικά υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης, στο γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, «δεν ρίχνεις έτσι εύκολα ρωσικό αεροσκάφος. Απλά δεν το ρίχνεις. Ούτε εμείς δεν θα το κάναμε αυτό. Οπως πιστεύω δεν θα έριχνε και η Ρωσία δικό μας».

Τώρα επιτίθεται φραστικά στην Αμερική την οποία κατηγορεί για τη στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει στους Κούρδους της Συρίας, που ο ίδιος θεωρεί τρομοκράτες. Σε ομιλία του ενώπιον περιφερειακών αξιωματούχων στην Αγκυρα, ξεπέρασε κάθε όριο «απαιτώντας», αυτή τη φορά από τον Ομπάμα, να αποφασίσει εάν είναι «με την Τουρκία ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) και PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)».

«Εϊ Αμερική!» φώναξε ο Ταγίπ Ερντογάν, «δεν μπορείς να μας αναγκάσεις να αναγνωρίσουμε το PYD ή τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, πολιτοφυλακή του PYD). Τις γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως γνωρίζουμε και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)».

Προφανώς γνωρίζει καλά το ISIS. Μυστικές υπηρεσίες σε Δύση και Ανατολή έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι συνεργάσθηκε μαζί του και το ενίσχυσε οικονομικά.

Ο Ερντογάν δεν έχει αίσθηση των κανόνων συμπεριφοράς ούτε και σε προσωπικό επίπεδο. Ποιος ξεχνά το περιστατικό, πριν από μερικά χρόνια στο Νταβός, όπου έδειχνε σαν να ήταν έτοιμος ακόμη και να χειροδικήσει κατά του Σιμόν Πέρες.

Μιλά και ενεργεί σαν να ήταν ηγέτης υπερδύναμης. Αλλά όχι μόνο δεν είναι υπερδύναμη η Τουρκία, αλλά ο πρόεδρός της δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που διαφαίνονται για την τουρκική οικονομία και οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό είναι απόρροια της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του. Οταν τους αντιληφθεί, θα είναι αργά.

Βυθισμένος στην αλαζονεία του φτιάχνει παλάτια, στέλνει στη φυλακή δημοσιογράφους, κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ως τρομοκράτες, και επιτίθεται ακόμη και στα Ην. Εθνη, αναρωτώμενος δημοσίως «εσείς του ΟΗΕ σε τι χρησιμεύετε;».

Ενδεικτική της κατάστασής του είναι η συνομιλία του με τον Γιούνκερ, τον περασμένο Νοέμβριο, όπου όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν του επισήμανε πως τον υποδέχθηκε «σαν πρίγκιπα», ο Ερντογάν απάντησε ότι αυτό ήταν φυσικό (!) διότι δεν εκπροσωπεί κάποια τριτοκοσμική χώρα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τη συμπεριφορά του επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο. Και αν δεν είναι τριτοκοσμική χώρα η Τουρκία, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι είναι τριτοκοσμικός ηγέτης ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή